22:42, pet, 19. Apr

Mariborski dan na Celjskem sejmu za povezovanje šol in gospodarstva





V okviru 51. Mednarodnega obrtnega sejma – MOS 2018 v Celju se je danes zgodil »MARIBORSKI DAN ». Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor je namreč pripravila novinarsko na temo “Kaj storiti, da omilimo težave slovenskih podjetij s pomanjkanjem delavcev?”. Tematika je pravzaprav aktualna že precej let, še posebej na vzhodnem delu Slovenije.

Mariborski dan na MOS v Celju

Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor za izboljšanje stanja na trgu dela razvija nov izobraževalni program, ki bo omogočal pridobivanje znanj in bo temeljilo predvsem na praksi pri čemer bo zbornica stremela k tesnemu sodelovanju med podjetji in izobraževalnimi ustanovami. Tako so se dogovorili z izobraževalno ustanovo Academia, da začne z izvajanjem posebnega mednarodnega programa strojnega tehnika, ki je bil pripravljen z vodilnimi podjetji iz avtomobilske industrije in drugimi proizvodnimi podjetji kot so BMW, Siemens in Alstom. “Dejansko gre za model dualnega izobraževanja, ki je v Nemčiji in Avstriji že zelo dobro vpet v družbo. To dobro prakso iz tujine želimo s sodelovanjem z Območno obrtno-podjetniško zbornico Maribor vpeljati tudi v Maribor oziroma njegovo širšo regijo,” je povedal Žan Dabčevič, polsovni direkotr višje strokovne šole Academia Maribor.
Po besedah Marka Gorjaka, namestnika direktorja v podjetju Orodjarstvo Gorjak, se je njihovo podjetje odločilo, da bo mlad kader praktično izobraževalo kar samo, saj so v ta namen pripravili stroje, ki še delujejo, vendar niso več aktivno vpeti v njihovo proizvodnjo. “Prosili smo tudi nekaj starejših strokovnjakov v našem podjetju, da pod okrilje vzamejo praktikante in tako poskrbijo za njihovo praktično znanje, ki ga v času šolanja ne dobijo. Težava je tudi v tem, da šole niti nimajo primernih strojev na katerih bi lahko izobraževale svoje učence,” zaključi Gorjak.
“Žal nimamo čarobne palice s katero bi lahko vse težave izbrisali in v trenutku gospodarstvu priskrbeli željen kader. Kljub vsemu pa smo institucija, ki želi pri iskanju kadra za naša podjetja proaktivno sodelovati. In to proaktivno sodelovanje smo si zamislili na način, da skupaj z izobraževalno institucijo Academia skreiramo izobraževalni program, ki bo aktivno povezoval proces izobraževanja in gospodarstva ter tako relativno hitro zagotovili gospodarstvu svež kader, ki bo pripravljen takoj aktivno sodelovati,” pa je dodal Aleš Pulko, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor.
Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi mariborski župan Andrej Fištravec, ki je velik zagovornik projekta. “Projekt je odlična rešitev za pridobivanje usposobljenega kadra. Tudi občina s pomočjo Kariernega sejma nagovarja mlade in jih skuša usmeriti v gospodarske panoge, ki so kadrovsko podhranjene,” pa pogovor zakljuži Fištravec.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.