10:21, pet, 19. Apr

Mariborske veteranske organizacije želijo dostojno obeleževanje spomina na generala Maistra





Koordinacija veteranskih in domoljubnih organizacij Maribora obžaluje, da so se ob predlogu za grobnico generala Rudolfa Maistra razvnele takšne polemike, a je prepričana, da so imeli pravico povedati svoje mnenje. Upajo, da bo zdaj konec medsebojnih obračunavanj in da se bodo namesto tega vsi trudili za dostojno obeleževanje spomina nanj.

Predsednik Društva vojnih invalidov Maribor Vasja Cimerman in predsednik Domovinskega društva generala Maistra Maribor Aleš Arih.

Koordinacija mariborskih veteranskih organizacij oziroma v njenem imenu predsedujoče Društvo vojnih invalidov Maribor se je odločilo javno predstaviti svoja stališča, potem ko se je v polemikah ob ustavitvi projekta postavitve Maistrove grobnice v Mariboru kazalo s prstom tudi nanje. Te organizacije so namreč konec marca zavzele enotno stališče proti selitvi generalovih posmrtnih ostankov s pokopališča Pobrežje na pokopališče Dobrava.

“Druži nas domoljubje in zavest, da smo se vsak v svojem času in danih razmerah bojevali za Slovenijo in zmagali,” je danes poudaril predsednik Društva vojnih invalidov Maribor Vasja Cimerman. “Domoljubje je tista osnovna vrednota, ki nas druži in prav zato nam ne more biti vseeno, kaj se v naši družbi dogaja. Veterani smo skupnost, ki je sestavni del širše družbene skupnosti, zato delimo z njo tako dobro kot tudi slabo. To je tudi bil glavni razlog, zakaj smo se vključili v razpravo okoli postavitve grobnice generalu Maistru,” je dodal.

Poudaril je, da je bila končna odločitev v rokah Mestne občine Maribor. Ta se je sredi aprila, ko so od tega odstopili tudi Maistrovi svojci, odločila ustaviti aktivnosti v okviru načrta selitve Maistrovih posmrtnih ostankov v novo grobnico. “Žal se je tudi na tem primeru pokazalo, da niti pri tako pozitivnih osebnostih, kot je general in pesnik Rudolf Maister, nismo sposobni biti enotni in Maistra vsaj simbolično dvigniti višje,” je takrat sporočil župan Andrej Fištravec.

Rudolf Maister (1874 – 1934) je pokopan v običajnem družinskem grobu na pobreškem pokopališču, kar naj bi bilo mišljeno kot le začasna rešitev. Njegova sinova sta leta 1938 po besedah zbiralca mariborskega domoznanskega gradiva Primoža Premzla naročila izdelavo načrta za monumentalnejšo grobnico, a do njene izgradnje nikoli ni prišlo. Premzl je predlagal, da se ta načrt uresniči letos ob 100-letnici Maistrovih akcij za severno mejo, a so obstajala različna mnenja, ali grob ohraniti na pobreškem pokopališču ali ga preseliti na pokopališče Dobrava, kjer je več prostora.

Koordinacija Zveze društev generala Maistra, Domovinskega društva generala Maistra Maribor, Zveze veteranov vojne za Slovenijo Maribor, društva Sever Maribor, ZZB za vrednote NOB in Društva vojnih invalidov je mnenja, da bi bilo treba nadgraditi obstoječi Maistrov grob, ne pa ga seliti na Dobravo. Pri Premzlovi pobudi jih je med drugim zmotila finančna nedorečenost projekta, dejstvo, da bi bila to družinska grobnica, ter nujnost spremembe občinskega odloka za dobravsko pokopališče.

“Pobrežje je mestno pokopališče Maribora in je zato primerno za zadnji počitek tako pomembne osebnosti, medtem ko ima Dobrava povsem drugačen značaj, saj je bila zasnovana v smislu enakosti po smrti,” je na današnji novinarski konferenci v Mariboru pojasnil arhitekt Niko Stare.

Zgodovinar, predsednik Domovinskega društva generala Maistra Maribor Aleš Arih je izrazil obžalovanje, da so polemike okoli grobnice zasenčile drugo dogajanje v letošnjem Maistrovem letu. “Morali bi zavarovati lik generala Maistra s strpno debato in dejstvi,” je dejal. “S tem zaključujemo to polemiko in se ne mislimo več vključevati vanjo,” je dodal Cimerman.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.