09:22, sob, 20. Apr

Mariborska Snaga bo znova skušala prepričati svetnike v sortirnico





Mariborski mestni svet bo ta četrtek znova obravnaval 12,5 milijona evrov vredno investicijo javnega podjetja Snaga v sortirnico odpadkov, za katero je bil že leta 2014 izbran gradbeni izvajalec Kostak in bi po prvih načrtih že morala poskusno obratovati. Direktor Snage Cveto Žalik je povedal, da so tik pred pridobitvijo okoljevarstvenega soglasja.

Župan Andrej Fištravec je na novinarski konferenci pred četrtkovo sejo povedal, da so v skladu s priporočili ministrstva za finance uredili vso potrebno dokumentacijo in z njo zdaj prihajajo pred mestne svetnike. Skupaj s pridobitvijo okoljevarstvenega dovoljenja bi to po njegovem pomenilo, da se končno lahko lotijo investicije.

Četrtkova seja je po Žalikovih besedah zelo pomembna za njihovo podjetje, saj po letu dni na mestni svet spet prihajajo z eno najbolj bistvenih zgodb podjetja in mesta. V tem času se je, kot je dejal, marsikaj spremenilo, s pomočjo finančnega ministrstva pa je bila rešena marsikatera pravna dilema iz preteklosti.

fištravec, žalik

Svetnikom nameravajo predstaviti vsa gradiva, predali jim bodo vso razpoložljivo dokumentacijo, saj si želijo transparentnosti projekta. Tudi zato so investicijski program, ki je bil pred tem poslovna skrivnost, dali v pregled neodvisnim strokovnjakom pravne, ekonomske in tehnične stroke. Kot je dejal Žalik, bo revizija na voljo svetnikom, stroka je bila sicer dokaj kritična, precej pa jim je tudi pomagala, da so nekatere stvari še popravili.

Sortirnica je prvi korak v sklopu krožnega gospodarstva, ki je filozofija Maribora. V zadnjem času je bilo kar nekaj dogodkov, ki so potrdili pravilnost usmeritve, med drugim predstavitev v Bruslju, kjer smo bili deležni veliko pohval,” je spomnil direktor Snage.

Državna uredba bi projekt zaustavila

Še vedno pa ostaja odprto vprašanje glede napovedane državne uredbe o obvezni občinski gospodarski službi obdelave komunalnih odpadkov, o kateri so pred dvema tednoma javnosti sporočili, da naj bi bila plod tistih, ki si želijo projekt sortirnice zaustaviti. Čeprav se vlada na njihove proteste ni odzvala, vodstvi Snage in občine vztrajata pri odločanju o začetku projekta.

Žalik je danes povedal, da so svoje povedali, uredba pa da trenutno še ni veljavna. Ob tem pa upa, da bo država razumno ugotovila, kaj vse skupaj pomeni, in se temu primerno odzvala. Kot je spomnil, s projektom stojijo že več kot leto dni, kar predstavlja tudi negativne finančne učinke, saj da bi sortirnica v mesto zagotovo prinesla pozitivne finančne učinke.

Fištravec celo meni, da je uredba v nasprotju z evropskim pravnim redom, kar bo jasno v mesecu in pol, ker Evropska unija pripravlja specialno uredbo za ravnanje s komunalnimi odpadki. V njej bo po njegovem jasno razvidno, kakšna je usmeritev EU.

Zagotovo to ni sežiganje ali odlaganje, ampak je orientacija krožno gospodarstvo. Tudi če bi država sprejela to uredbo, jo bo evropska uredba povozila. Gre za lobistični poskus prikrivanja nerazumno visokih stroškov, ki se na področju smetarske industrije razraščajo po Sloveniji,” je dejal župan.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.