14:37, tor, 16. Apr

Mariborska občina zamenjala nadzornike v Nigradu





Večinski lastnik komunalnega podjetja Nigrad, Mestna občina Maribor, je na današnji skupščini zamenjala svoje tri predstavnike v nadzornem svetu te družbe. Zaenkrat še ni jasno, ali bo odločitev obveljala, saj je predstavnik manjšinskega delničarja napovedal izpodbojno tožbo, je povedal direktor Nigrada Matjaž Krevelj.

kreveljDelničarji so se danes seznanili z letnim poročilom Nigrada za leto 2018 ter se strinjali s predlogom uprave in nadzornega sveta, da bilančni dobiček v višini 336.000 evrov ostane nerazporejen. Upravi in nadzornemu svetu so podelili razrešnico za poslovno leto 2018, za pooblaščenega revizorja za nadaljnja tri poslovna leta pa so imenovali družbo Valuta iz Maribora.

nigrad

Mariborska občina, ki razpolaga s skoraj 57 odstotki Nigrada, je dodatno predlagala, da se na današnjem zasedanju skupščine razreši njene predstavnike v nadzornem svetu in za nadaljnja štiri leta imenuje nove nadzornike. Skupščina je po besedah Krevlja ta predlog večinsko podprla, a je predstavnik Občine Lenart, ki ima v lasti 0,05 odstotka Nigrada, v tem delu napovedal izpodbojno tožbo. Za njeno vložitev ima 30 dni časa.

Po predlogu mariborske občine naj bi predsednika nadzornega sveta Matjaža Mihelaka ter člana Mitjo Hasaja in Boštjana Štuheca nadomestili mestni svetnik koalicijske Liste za pravičnost in razvoj (LPR) Stojan Auer, nekdanji predsednik uprave družbe Pomgrad Igor Banič ter predsednik Mestne četrti Center Sašo Drobnak.

Krevelj upa, da se bo nastala situacija, ko ni jasno, kdo zdaj opravlja naloge treh od skupno šestih nadzornikov, čim prej razrešila. “Za družbo to ni dobro. Naslednji teden imamo predvideno oddajo razpisa, pa se sprašujemo, kdo so nadzorniki, stari ali novi. Pravno bomo to poskušali do ponedeljka razrešiti,” je povedal.

Ostali trije nadzorniki ostajajo na svojih mestih. To so predstavnica Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Polona Pergar Guzaj ter predstavnika zaposlenih v Nigradu Vlasta Pavlič Gosak in Mišo Pušnik. “Nadzorni svet je tako še vedno operativen,” je povedal Krevelj.

Na mariborski občini zadeve zaenkrat ne komentirajo. S prihodnjim letom sicer načrtujejo vzpostavitev holdinga javnih podjetij, v katerega naj bi združili Energetiko, Marprom, Mariborski vodovod, Nigrad, Snago in Pogrebno podjetje Maribor. S tem bi ukinili nadzorne svete posameznih družb.

Nigrad je v zadnjem času izboljšal poslovanje. Lansko poslovno leto je po poročanju časnika Večer zaključil z rekordnim prometom 19,6 milijona evrov in najboljšim rezultatom v zadnjih desetih letih.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.