13:59, čet, 28. Mar

Mariborska občina predlagala ustanovitev novega zavoda za turizem





Mariborska mestna oblast nekaj mesecev pred lokalnimi volitvami po neuspešnih poskusih odstavitve direktorice Zavoda za turizem Maribor Pohorje Doris Urbančič Windisch zdaj razmišlja celo o možnosti ustanovitve novega zavoda. Kot so na mestni občini potrdili, je o tem beseda tekla na zadnjem sestanku z župani soustanovitelji zavoda.

Andrej Fištravec, župan MO Maribor in Doris Urbančič Windisch, dir. Zavoda za turizem Maribor-Pohorje.
Andrej Fištravec, župan MO Maribor in Doris Urbančič Windisch, dir. Zavoda za turizem Maribor-Pohorje.

Mariborski župan Andrej Fištravec se je prejšnji teden na to temo pogovarjal z županoma občin Hoče-Slivnica Markom Soršakom in Starš Bojanom Kirbišem ter direktorico občinske uprave v občini Rače-Fram Zorico Zajc Kvas in jih seznanil z vsebino odloka o ustanovitvi zavoda, v katerem je določeno, da se ta financira iz proračuna vseh občin ustanoviteljic.

Kot so že pred časom sporočili iz Mestne občine Maribor, ostale tri občine odloka ne spoštujejo, zato financiranje v celoti pokriva Maribor, kar jih letno v povprečju stane 1,3 milijona evrov. Po takratnih izračunih mestne občine so sami od ustanovitve za delo zavoda zagotovili že več kot šest milijonov evrov.

Občina Rače-Fram naj bi jim za letos dolgovala 74.000 evrov, od ustavitve zavoda skoraj 400.000 evrov, občina Hoče-Slivnica za letos dobrih 115.000 evrov, od ustavitve kar 620.000 evrov, občina Starše pa dobrih 41.000 evrov, od ustanovitve dalje pa nekaj več kot 220.000 evrov.

Fištravec je bil na tokratnem sestanku, kot so sporočili iz mestne občine, jasen, da mariborska občina obstoječega stanja ne namerava več podpirati, da pa si želi konstruktivno rešiti problem. Mariborska občina namreč prav v primeru aktualne direktorice ni mogla uveljaviti svoje upravljavske volje, ker občinski sveti ostalih treh občin niso podprli njene odstavitve.

Za razrešitev problematike je predlagal tri scenarije, po katerih bi občine odslej svoje obveznosti poravnavale po načelu pravičnosti ali pa bi ostale tri izstopile iz ustanoviteljstva ter bi z zavodom poslej sodelovanje nadaljevale v obliki pogodbenega dogovora pri posameznih projektih. Ob tem pa obstaja še tretja možnost, da iz sedanjega zavoda izstopi Mestna občina Maribor in ustanovi nov zavod.

Kot so zagotovili na mariborski občini, so se predstavniki ostalih občin strinjali, da je treba način delovanja in financiranja urediti, pri čemer so bili najbolj naklonjeni drugemu predlogu, ki bi jasno definiral, kaj v zameno za vložena sredstva občine pridobijo.

Hkrati so predlagali tudi možnost ustanovitve medobčinskega urada za turizem po vzoru medobčinskega urada za varstvo okolja in ohranjanja narave ali medobčinskega redarstva, saj bi na ta način bili jasno definirani letni finančni vložki in program dela. Takšen predlog bodo do naslednjega sestanka proučile strokovne službe mestne občine.

Urejanje razmer v zvezi z delovanjem zavoda za turizem je sicer predvsem posledica dogajanja okoli neuspešnih poskusov menjave aktualne direktorice, ki je sicer na tem položaju manj kot leto dni. Za zdaj kaže, da se ji bo na tem mestu uspelo obdržati še kar nekaj časa, saj svet zavoda tudi na seji ta teden ni našel načina, kako se z njo raziti. Ob že pred novim letom izrečeni nezaupnici so namreč zdaj vendarle potrdili poslovni in finančni načrt zavoda za leto 2018, vse doslej pa niso pojasnili, kakšni so sploh razlogi za nezaupnico.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.