16:52, čet, 18. Apr

Mariborčanka Nina Medved je uršljanka 2019





Festival mlade literature Urška je drevi z osrednjo prireditvijo v Slovenj Gradcu dosegel svoj vrhunec. Na slovesnosti so izmed šestih finalistov za najbolj perspektivno mlado literarno ustvarjalko razglasili pesnico Nino Medved iz Maribora. Prejela je naziv uršljanka 2019, javni sklad za kulturne dejavnosti pa ji bo za nagrado natisnil knjigo.

Vri: Facebook Nina Medved
Vri: Facebook Nina Medved

Nina Medved (1989) je pesnica, performerka, kulturna producentka, urednica, fotografinja in prevajalka, ki je končala študij primerjalne književnosti in francoščine. Poezijo objavlja v slovenskih literarnih revijah, predstavila pa jo je tudi že v tujini. Nina Medved svoje pesmi razvija tudi v pesniške performanse, je prva slovenska prvakinja v slam poeziji (2016) ter vodja pesniškega društva Slam zverine, so sporočili iz Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki je organizator Festivala mlade literature Urška.

Letos se je na natečaj za sodelovanje na festivalu prijavilo 92 avtorjev do 30. leta starosti iz vse Slovenije. Prvo sito so bili regijski izbori, ki so dali 16 najboljših literarnih del, izmed katerih je glavni selektor festivala, pisatelj, profesor, režiser, urednik in mentor Andrej Makuc izbral šest finalistov. Poleg Medvedove so to bili še Tadeja Logar iz Ilirske Bistrice, Natalija Milovanović in Ines Žabkar iz Ljubljane, Aljoša Toplak iz Markovcev in Julija Vrtar iz Kranja.

Finalisti so danes dopoldne v sklopu zaključnega dela festivala sodelovali na literarnih matinejah na več lokacijah po Slovenj Gradcu, v soboto pa jih čaka še literarna delavnica, ki jo bo v Knjižnici Ksaverja Meška vodil selektor Makuc.

Na drevišnji osrednji prireditvi festivala je bila premierno predstavljena tudi zmagovalka letošnjega natečaja Mentorjev feferon za najboljšo protestno pesem leta 2019. S pesmijo z naslovom Veš, mali, nismo več ljudje, si je feferon prislužila avtorica Polona Campolungi Pegan. Za Festival Urška jo je uglasbila in aranžirala skupina Suha južina.

Prihodnji četrtek, 17. oktobra, bo v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna v Ljubljani potekala še Urška po Urški s predstavitvijo vseh finalistov ter branje poezije Nine Kremžar, lanske prejemnice naziva uršljanka.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.