12:03, pet, 19. Apr

Maribor vsak dan dražji





Za Mariborčane je vsekakor novica dneva, da bo parkiranje v Mariboru dražje in da se bo občinska blagajna še bolj polnila za projekte župana Arsenoviča (mostovi, garažne hiše, Koroška, občinski časopis …).

Ali bodo tokrat Mariborčani glasnejši in se uprli, bomo videli, vsekakor pa so bolj prilagodljivi in bolj potrpežljivi kot v času županovanja Kanglerja in Fištravca, kar so že pokazali ob podražitvi odvoza smeti in dviga cene pomoči na domu. Kot kaže pa prva Snagina podražitev za 38 odstotkov letos ne bo edina. Vse glasnejše so namreč govorice, da bo treba letos ceno odvoza smeti ponovno podražiti. Med tem pa Arsenovič ne skriva ambicij po gradnji garažnih hiš, ki bodo verjetno poskrbele za še dražje parkiranje v Mariboru in polnjenje žepov njihovih upravljavcev. Še pred prvo sejo mestnega sveta po dolgem vročem poletju je namreč župan Saša Arsenovič s svojo ekipo predstavil teme, o katerih bodo na seji razpravljali. Med drugim o odloku, ki bi zagotovil ustanovitev in izhajanje mestnega časopisa ter o podaljšanju časa plačljivih parkirnih mest in sami podražitvi parkirnine.

Dražje parkiranje
Pri odločanju o tem, kako bi poenotili čas na plačljivih conah za parkiranje se ne odločajo za čas, ki ga ima večina javnih plačljivih con, ampak se ravnajo po Lentu, kjer je tako parkiranje določeno od 8. do 20. ure, drugje je še zdaj večinoma do 17. ure. Obenem pa so premaknili tudi uro – namesto ob 8. uri bi po novem veljalo že od 7. ure naprej. Uroš Kosi iz Sektorja za komunalo in promet pravi, da je tako po vseh evropskih mestih in da bi brezplačno parkiranje sprožilo več potovanj v mesto z osebnimi vozili, čemur pa bi se rada občina izognila zaradi tega, ker bi radi prepričali ljudi, da bi bolj uporabljali alternative: avtobus, kolo in ne nazadnje, da bi ljudje prišli peš. Več o tem Uroš Kosi v posnetku:

Zdi se, kot da si občina želi na eni strani postati bolj zelena, bolj kot ne pa, da želi, da Mariborčani trošijo denar v centru. In to ne samo drobiž. Tako lahko vsaj razumemo Kosijevo današnjo izjavo o tem, da kdor ne more dati evra za parkirnino, verjetno tudi trošil ne bo veliko:

Sprejemanje odloka za ustanovitev časopisa
Direktor mestne uprave MOM Boris Železnik je danes izjavil, da občina Maribor “kot druga največja občina v Sloveniji si želi na primeren in ustrezen način obveščati svoje občane in občanke o svojem delu, rezultatih in o projektih v teku. Prav tako pa objavljati vsebine, ki so aktualne za vsakdanje življenje.” Vse lepo in prav, a zakaj nočejo že zdaj razpravljati o uredniški politiki časopisa, ko pa bi to morala biti ena pomembnejših točk. Kot da bi radi najprej imeli zeleno luč, o vsebini pa bi potem sami odločali po svoje in po nareku. Železnik namreč pravi, da ne bi rad izgubljal preveč besed:

Pa ravno programska politika in okvirna vsebina sta tista dejavnika, ki bi morala biti ne samo znana, ampak docela razčlenjena, preden se svetniki odločajo, ali bodo dali mestnemu časopisu zeleno luč. Takšen naj bi bil vsaj vrstni red, drugače kupujejo ali pa prodajajo mačka v žaklju. Dokler tega žaklja ne odprejo, ne vedo nič o mačku.

Župan bi denar delil kar direktno in brez javnega naročanja
Kot je možno razumeti iz odloka pa so pripravljalci gradiva očitno pozabili na zakon o javnih naročanjih, saj le ta tako kot je zapisan sedaj daje županu Arsenoviču moč, da odloča o izvajalcih prav on. Tako bi rad župan denar davkoplačevalcev delil kar direktno in ne na podlagi javnega razpisa ali poziva, kot mu narekuje zakon.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.