07:02, sob, 20. Apr

Maribor poleti z bogatim programom letnega kina Minoriti





Avditorij Lutkovnega gledališča Maribor bo letošnje poletje prizorišče letnega kina Minoriti ob reki Dravi. Projekcije v organizaciji Društva za razvoj filmske kulture bodo potekale vsako sredo in soboto od 8. julija do 26. avgusta, obiskovalcem pa bo ob spremljanju filmske umetnosti na voljo tudi gostinska ponudba.

 avditorij, minoriti, lgm

Tokratni letni kino bo potekal v sodelovanju treh partnerjev – Društva za razvoj filmske kulture, Maribor v povezavi z GT22, ki iz tradicije Kina Udarnik zavzemanja za vzpostavitev mestnega kina skrbita za negovanje tradicije in selekcijo programa, Lutkovnega gledališče Maribor, ki bo ponudil lokacijo avditorija na Minoritih, ter podjetja MariBox, ki projekt tehnično podpira s projekcijsko tehnologijo.

Kot obljubljajo organizatorji, bo filmski program tako kot Drava v znamenju toka, predvsem toka glasbe, zgodovine, gibljivih slik in (pre)toka med filmskimi žanri, zvrstmi, obdobji ter kontinenti.

Prva polovica programa bo v znamenju glasbe in glasbene zgodovine, saj bodo z glasbeno-filmskimi presežki preteklega leta približali nekatere izmed ključnih glasbenih in popkulturnih fenomenov našega časa – od Milesa Davisa, ki bo premierno prikazan v Mariboru, do Amy Winehouse, Beatlesov in Laibachov.

Pospremili jih bodo vrhunci angleško govoreče neodvisne produkcije, ki jim je skupna predvsem močna družbeno-socialna nota, med drugim humorna in pretresljiva družinska drama Kapitan Fantastični, nadaljevanje kultne otoške grenko-sladke komedije o avanturah in tegobah štirih škotskih odvisnikov od heroina Trainspotting T2, z zlato palmo in številnimi drugimi festivalskimi priznanji ovenčano kritiko moreče britanske birokracije Jaz, Daniel Blake in po mnenju mnogih najbolje zaigrano dramo leta Manchester by the Sea.

Piko na i v mescu juliju bo postavila prva predpremiera letošnjega letnega kina, to je francoska pustolovska biografija Odiseja o življenju in delu pionirja, inovatorja, raziskovalca in filmarja Jacquesa-Yvesa Cousteauja.

V drugi polovici poletja bo gledalce tok peljal med presežke različnih filmskih žanrov, zvrsti, obdobij in kontinentov. Odprla ga bo druga predpremiera, in sicer novega filma balkanskega filmskega mojstra Emirja Kusturice Na mlečni poti z Monico Bellucci ter režiserjem v glavni vlogi.

Prvič bodo v Mariboru prikazali tudi enega najbolj odmevnih in občudovanih azijskih filmov leta, skrivnostno kostumsko dramo Služkinja korejskega režiserja Chan-wook Parka. Na programu bo tudi najboljši film lanskega leta po mnenju evropskih kritikov ter evropske filmske akademije Toni Erdmann.

Žanrsko bosta program zaokrožili animirana mojstrovina Rdeča želva nizozemskega režiserja Michaela Dudoka de Wita in japonske produkcije studia Ghibli, ter za potešitev kinotečnih skomin digitalizirana slovenska klasika Dolina miru. Na programu bo tudi film, ki je dobil oskarja za najboljši film, glavno moško vlogo in scenarij – Mesečina.

Organizatorji bodo program celovečercev dopolnili s predfilmi, s katerimi bodo širšemu občinstvu predstavili raznolike mariborske filmske festivale, ki skrbijo za filmsko ponudbo v mestu in širše v Sloveniji.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.