22:19, pet, 19. Apr

Maribor nadaljuje vzpostavljanje kanalizacijskega sistema





Mariborski župan Andrej Fištravec je danes z na razpisu izbranim podjetjem Indrast podpisal pogodbo za izvedbo projekta odvajanja in čiščenja odpadne vode na območju mestne občine, ki bo tudi nekaj bolj oddaljenih delov občine povezal s centralno čistilno napravo. Projekt je sicer delno financiran s sredstvi evropskega kohezijskega sklada.

Investicija je sicer širšega 25 milijonov evrov vrednega evropsko sofinanciranega projekta Mestne občine Maribor skupaj s sosednjimi občinami Duplek, Hoče-Slivnica in Miklavž na Dravskem polju, za katerega so pogodbo o kohezijskih sredstvih župani podpisali v začetku aprila.

Kot je pojasnil Danilo Šalamon iz mestne službe za razvojne projekte in investicije, bo mariborski delež znotraj širšega projekta zaradi že zdaj dobrih razmer na kanalizacijskem omrežju bistveno nižji od ostalih občin in bo znašal slab milijon evrov.

Gradnja bo na zahodu občine potekala na območju naselij Jelovec in Bresternica, ki ju bodo povezali z obstoječim levoobrežnim kolektorjem oz. obstoječim sekundarnim kanalizacijskim omrežjem v Bresternici. V sklopu projekta bodo namreč zgradili povezovalni tlačni vod in črpališče za prečrpavanje odpadnih voda. V Malečniku bo zgrajen glavni kanalizacijski zbiralnik, ki bo zbiral odpadno vodo in jo s pomočjo tlačnega voda transportiral do obstoječega kolektorja.

Celoten projekt naj bi zaključili do konca naslednjega leta, s tem pa bo čistilna naprava dobila okoli 15.000 novih uporabnikov, s tem pa se bo znižal tudi cenovni pritisk na že obstoječe uporabnike čistilne naprave. V Mariboru načrtujejo, da bodo dela končana že v začetku naslednjega leta, ne glede na odločitev države, da Mariboru za ta projekt dodeli manj denarja, kot ga je mesto želelo, vzporedno peljejo tudi projekt povezave Limbuša na kanalizacijski sistem.

Mariborski župan je ob tem poudaril, da gre za pomemben projekt predvsem za tista območja, kjer kanalizacijski sistem doslej ni bil urejen. Obžaloval je, da si Slovenija v pogajanjih za naslednjo finančno perspektivo doslej ni uspela izpogajati prednostne obravnave tovrstnih in ostalih komunalnih projektov, saj razvitost države še ni na ravni kot je to primerov nekaterih drugih delih Evropske unije.

DSC_0713

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.