08:18, pet, 29. Mar

Maribor in Ptuj za skupno obdelavo odpadkov





Maribor nima odlagališča in ga ne želi imeti, saj želi si sortirnico. Ptuj pa odlagališče ima, vendar nimajo zadostne količine odpadkov za obdelavo. Tako se s preprostimi besedami lahko opiše sinergijsko sodelovanje v regiji, ki si ga želita župana obeh mestnih občin.

Miran Senčar, župan MO Ptuj, Andrej Fištravec, župan MO Maribor, Simon Štrancar dir. Mestne uprave Maribor, Cveto Žalik, dir. Snage Maribor.
Miran Senčar, župan MO Ptuj, Andrej Fištravec, župan MO Maribor, Simon Štrancar dir. Mestne uprave Maribor, Cveto Žalik, dir. Snage Maribor.

Župana mestnih občin Maribor in Ptuj Andrej Fištravec in Miran Senčar sta danes podpisala pismo o nameri skupnega interesa za vzpostavitev sodelovanja na področju ravnanja s komunalnimi odpadki. Pred tem so ta dogovor že sklenili v podjetjih Javne službe Ptuj d.o.o. in Snaga d.o.o., zato je današnji podpis tako rekoč formalna potrditev.

podpis

V Mariboru se bodo odpadki sortirali in reciklirali, preostanek, kar naj bi predstavljalo manjši delež frakcij, pa bi odpeljali na Ptuj, na dokončno obdelavo. Cilj je nič odpadkov, le surovine, s čimer naj bi se udejanjila ideja krožnega gospodarstva. “Mi in vi imamo že kar nekaj narejenega na tem področju in zdaj lahko to združimo. Zagovarjam, da ne rabimo imeti vsi vsega: če bo Maribor imel močno sortirnico, lahko mi potem pri nas dobimo ostanek,” je pojasnil Senčar, župan MO Ptuj. Zadovoljstvo nad podpisano namero, pa je izrazil tudi Fištravec: “Edino, če bomo sodelovali, bomo lahko primerno soustvarjali kvaliteto bivanja. Veseli me, da z MO Ptuj peljemo skupno pot tudi na področju ravnanja z odpadki. Gre za ekološko in ekonomsko učinkovit projekt.

Miran Senčar, župan MO Ptuj in Andrej Fištravec, župan MO Maribor.
Miran Senčar, župan MO Ptuj in Andrej Fištravec, župan MO Maribor.

Vzpostavitev sodelovanja med podjetji Javne službe Ptuj d.o.o. in Snaga d.o.o. bo prvenstveno potekalo na način izmenjave mešanih komunalnih odpadkov in težke frakcije iz mešanih komunalnih odpadkov. Podpisano pismo o nameri potrjuje, da je sortirnica, ki se načrtuje v Mariboru, zaradi svojih finančnih in okoljskih učinkov zanimiva tudi za druge slovenske občine, hkrati pa zavrača dvome v zadostno količino odpadkov, ki se bo sortirala v Mariboru.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.