09:59, pet, 19. Apr

Maribor in Greenwich že 50. let pobratena





Delegacija mestne občine (MO) Maribor se je v sklopu praznovanja pobratenja z angleškim mestom Greenwich udeležila inavguracije novega župana mesta Greenwich, otvoritvijo parka z imenom »Mariborski park« in kulturnega programa v izvedbi SNG Maribor z baletno predstavo Radio & Juliet in Millennium Performing Art College Woolwich iz Greenwicha.

Župan MO Maribor Andrej Fištravec, podžupan MO Maribor Saša Pelko, vodja kabineta Marjeta Kristofić Jamnik in Petra Kneževič, mestna svetnica in predsednica Odbora za lokalno samoupravo in splošne zadeve so se udeležili dogodkov ob 50. obletnici pobratenja med mestom Maribor in Greenwich.

Prve oblike sodelovanja med mestoma Maribor in Greenwich so bile vzpostavljene v letu 1959, Greenwich je prvo mesto s katerim se je Maribor pobratil. 5. maja 1967 je bila podpisana svečana listina o njunem prijateljstvu. Z izmenjavo delegacij in medsebojnimi obiski je sodelovanje preseglo običajne formalne okvire in preraslo v prijateljske odnose. V sklopu obiska ob 50. obletnici pobratenja se je delegacija MO Maribor v sredo, 24. maja, v kapelici Old Royal Naval College, udeležila prevzema županske funkcije novega župana Greenwicha gospoda Petra Brooksa katerega se je udeležil tudi slovenski veleposlanik v Londonu Tadej Rupel.

Otvoritev Mariborskega parka

Včeraj, 25. maja, je dopoldne sledila otvoritev parka z imenom »Mariborski park«, s katerim se po novem imenuje park v predelu Woolwicha okoli katerega bodo zgradili več kot 5.000 stanovanjsko sosesko. Na dogodku so bili ob predstavnih obeh občin udeleženi tudi Chris Poynton, Karl Whiteman, in David James Brown, vsi predstavniki podjetja Berkeley Homes, ki je zadolženo za grajenje dela Woolwicha v katerem se nahaja Mariborski park. V drugi polovici dneva je sledil uradni sprejem v mestni hiši kjer sta zbrane nagovorila župan MO Maribor Andrej Fištravec in veleposlanik RS v Londonu Nj. eksc. mag. Tadej Rupel. Župan  Andrej Fištravec je v nagovoru najprej izrazil solidarnost z žrtvami in svojci žrtev, ki so bili udeleženi v nedavnem terorističnem napadu. V nadaljevanju pa je povedal: »Ob začetku obiska smo si ogledali kako uspeva potomka stare trte, ki smo jo leta 2015 posadili in bil sem zelo pozitivno presenečen, da 2 lepo uspeva v prelepem okolju Greenwicha. Želel bi se zahvaliti županu Greenwicha, da imamo odslej tukaj svoj “Mariborski park”, ki ne bo majhen ampak se bo ob zaključku gradnje soseske razprostiral kar 13 olimpijskih bazenov v dolžino in pod katerim bo potekala nova podzemna železnica. Seveda smo v velikem pričakovanju predstave Radio & Juliet, ki so si jo že dan prej ogledali meščani in bili nad njo več kot navdušeni. S to predstavo smo poskrbeli za res veliko promocijo v Londonu in verjamem, da bodo tudi bodoči dogodki med pobratenima mestoma plodni in uspešni

Inavguracija novega župana Greenwicha

Veleposlanik Tadej Rupel pa je ob svečani obletnici povedal: »Ob praznovanju 50-te obletnice pobratenja Mestne občine Maribor in Kraljevega okraja Greenwich želim najprej čestitati obema mestoma za uspešen model povezovanja dveh mest, dveh narodov. Veseli me, da se je v času mojega veleposlaniškega mandata v Združenem kraljestvu to povezovanje nadgrajevalo in intenziviralo do stopnje, ki jo uživamo sedaj. Gostovanje Slovenskega narodnega gledališča Maribor z vrhunsko baletno predstavo Radio in Juliet je čudovita priložnost, da se vezi med mestoma manifestirajo tudi na področju kulture. S tem se odpirajo tudi možnosti nadaljnjega povezovanja in sodelovanja na številnih drugih področjih, kot so gospodarsko oz. podjetniško, znanstveno, visokošolsko in umetniško. Naše veleposlaništvo vsekakor spodbuja ter podpira tovrstna povezovanja, ki so morda dandanes zaradi določene politične klime še toliko bolj aktualna.« Po uradnih nagovorih je sledil večerni program ob obletnici pobratenja, ki sta ga v mestni hiši izvedla SNG Maribor z baletno predstavo Radio & Juliet in Millennium Performing Art College Woolwich iz Grenwicha.Ogled potomke stare trte

Sodelovanje je intenzivno 

Med mestoma so doslej potekale aktivnosti, izmenjave mladine, izmenjaveodraslih, sodelovanje na medicinskem področju (izmenjava medicinskih sester), na izobraževalnem področju (izmenjava profesorjev univerz), intenzivno sodelovanje na kulturnem področju (gostovanja lutkarjev, likovnikov, pevskih zborov in ostalih glasbenikov), na športnem področju (nogomet, atletika) in med taborniki, izjemno pomembne so bile tudi aktivnosti v zvezi s tradicionalno likovno razstavo Treh mest Reinickendorf-Greenwich- Maribor. Navedene aktivnosti so bile intenzivne na podlagi sodelovanja z organizacijo Town-Twinning Association (Združenja pobratenih mest).

Posebnost je seveda poimenovanje mariborskega parka na Pobrežju, ki se imenuje Grinič. Tam je Mestna občina Maribor postavila obnovljeno spominsko tablo, obnovljeno tradicionalno angleško telefonsko govorilnico in reklamna panoja, ki prikazujeta zgodovino mesta Greenwich. Omeniti vela še posaditev potomke stare trte v Well Hall Pleasance leta 2015.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.