19:49, pet, 19. Apr

Maribor bo avgusta gostil Evropsko juniorsko računalniško olimpijado





V Mariboru bo avgusta potekala Evropska juniorska računalniška olimpijada, na kateri pričakujejo udeležbo tekmovalk in tekmovalcev iz 24 držav. Organiziralo jo bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport v sodelovanju z Zvezo za tehnično kulturo Slovenije.

Vir: pixabay.com
Vir: pixabay.com

Evropska juniorska računalniška olimpijada, namenjena učencem osnovnih šol za tekmovanje v znanju in spretnostih računalniškega programiranja, bo potekala predvidoma od 23. do 29. avgusta. Kot so za STA pojasnili na ministrstvu, se bo tekmovanja predvidoma udeležilo od sto do 120 tekmovalcev, 50 do 60 mentorjev, po 10 do 20 opazovalcev ter članov mednarodnega strokovnega odbora, ter 20 do 30 članov organizacijskega odbora.

Osnovni namen olimpijade je spodbujati zanimanje za računalništvo in informacijsko tehnologijo med mladimi. “Olimpijada združuje posebej nadarjene mlade iz različnih držav ter jim omogoča pridobivanje in izmenjavo strokovnih ter kulturnih izkušenj,” so izpostavili organizatorji.

Tekmovanje izhaja iz Mednarodne računalniške olimpijade, ki poteka že 30 let. Ker tam tekmujejo le dijaki, so leta 2017 odprli novo tekmovanje iz računalništva, ki je namenjeno učencem osnovnih šol. Poimenovali so ga Evropska juniorska računalniška olimpijada.

Prvo takšno tekmovanje je potekalo v Bolgariji, lani je bilo v Rusiji, letos pa bo torej v Sloveniji. Stroški organizacije juniorske računalniške olimpijade so ocenjeni na 210.000 evrov, po navedbah Zveze za tehnično kulturo Slovenije pa bo potekala na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Dva tekmovalca iz Slovenije sta lani na tem tekmovanju osvojila bronasti odličji. Vsaka država lahko sicer sodeluje s štirimi tekmovalci, zraven pa sta še dva mentorja.

Dogodek želijo izkoristiti za dodatno promocijo programiranja, računalništva in poznavanja informacijskih tehnologij pri nas. “Že vrsto let se namreč trudimo, da bi ta del računalništva – programiranje in uporaba programskih jezikov za reševanje problemov s področij programiranja – ponovno dobilo večjo veljavo in pravo mesto v našem šolskem kurikulumu. Z organizacijo pomembnega mednarodnega dogodka bomo lahko prispevali v popularizaciji tega področja, s tem pa pridobiti tudi nove mentorje, ki bi zavzeto delali z nadarjenimi mladimi,” so za STA povedali v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.