18:02, čet, 25. Apr

Lutkovno gledališče bo gostilo 3. Festival Kamišibaja





V soboto, 16. februarja, bo v Lutkovnem gledališču Maribor potekal 3. festival kamišibaj gledališča KAM ŠIBAŠ. Festival malega pa papirnatega gledališča gosti kamišibajkarje iz vse Slovenije, ki bodo predstavili več kot dvajset raznolikih kamišibajev, na festivalu pa bodo predstavili tudi prvi celoviti priročnik za ustvarjanje kamišibaja v Sloveniji Umetnost kamišibaja, ki ga je izdala Založba Aristej.
Kamišibaj je stara umetniška zvrst pripovedovanja zgodb ob slikah v malem lesenem odru, ki prihaja z Japonske. Danes je ta zanimiva umetniška oblika uveljavljena in razširjena po vsem svetu. Japonci pravijo, da je pri kamišibajanju najpomembnejši »kyokan«, posebna
povezava občinstva z izvajalcem.

V Slovenijo je kamišibaj z Japonske prinesel Igor Cvetko, marca 2014 pa sta ga skupaj z Jeleno Sitar Cvetko na delavnicah predstavila mariborskim pripovedovalcem. Kmalu je malo pa papirnato gledališče našlo svoj prostor v Minoritski kavarni Lutkovnega gledališča Maribor, kjer enkrat na mesec domači in gostujoči kamišibajkarji navdušujejo vse številnejše občinstvo. Od leta 2016 v Maribor vabijo najboljše kamišibajkarje iz vse Slovenije, ki na festivalu pokažejo svoja najboljša dela zadnjega obdobja.

FOTO: pixabay

Na festivalu bo na ogled več kot dvajset kamišibajev, ki so zelo raznoliki, po svoji besedni in likovni plati. Ta minimalistična umetniška zvrst namreč podpira zelo raznorodne vsebine. Na festivalu bomo uživali ob klasičnih pravljicah, avtorskih zgodbah, uglasbeni poeziji; z
raznolikimi likovnimi spremljavami in zanimivimi pripovedovalci.

Festival malega pa papirnatega gledališča KMA ŠIBAŠ, ki bo potekal v soboto, 16. februarja, v Mali dvorani Lutkovnega gledališča Maribor. Ob 11. in 17. uri je na sporedu program za otroke, ob 19. uri pa kamišibaj za odrasle. Ob 18. uri bomo predstavili knjigo Umetnost kamišibaja (Založba Aristej).

Vstopnica za posamezno programsko enoto je 4 eur. Vstopnice so na voljo pri blagajni
Lutkovnega gledališča Maribor. Predstavitev knjige ob 18. uri je brezplačna.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.