10:22, pet, 29. Mar

Letošnji letni kino tudi z največjimi uspešnicami





Že tretje poletje zapored bo od sobote v privlačnem okolju avditorija Lutkovnega gledališča Maribor potekal Letni kino Minoriti. Projekt bo vsako soboto in sredo, po novem pa tudi dva petka, trajal vse do konca avgusta. Odprla ga bo projekcija slovenskega filma Ne bom več luzerka in pogovor z režiserko filma Uršo Menart.

Vir: Facebook Letni kino Minoriti
Vir: Facebook Letni kino Minoriti

Uvodni večer se bo nadaljeval s predstavitvijo razstave in publikacije pogovorov s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami, poimenovane #EkstremnoSlovensko.

Poletni filmski projekt je tudi letos nastal v sodelovanju med Društvom za razvoj filmske kulture, mariborskim lutkovnim gledališčem ter dvema zasebnima partnerjema – družbo Maribox in Zadrugo Peron.

Kot poudarjajo v društvu, je Letni kino Minoriti že dodobra zasidran v poletno mestno dogajanje, saj skušajo v tem bolj sproščenem času prikazati filmske vrhunce preteklega leta, hkrati pa s predfilmi predstaviti filmske festivale iz okolice. Tudi letos je njihov glavni namen zapolniti poletni čas v Mariboru s kakovostno vsebino in popularizirati kakovostne filme ter na ta način razvijati filmsko kulturo.

Letos se bodo ob domačih obiskovalcih še bolj osredotočili tudi na turiste, saj bo polovica programa dostopnega v angleškem jeziku. Med 19 celovečernimi filmi so tudi najnovejše filmske mojstrovine Larsa von Trierja, Pedra Almodovarja, nedavno preminule Agnes Varda, Quentina Tarantina in Pawla Pawlikowskega.

Uvod v letošnji festival bo sicer slovensko obarvan. Po odprtju s filmom Urše Menart, ki je lani postala prva slovenska režiserka z vesno za najboljši film, bodo 10. julija z restavrirano kopijo prvega slovenskega igranega celovečerca Na svoji zemlji obeležili stoletnico rojstva Franceta Štiglica, 13. julija pa prihaja Darko Štante s filmom Posledice, ki je zaokrožil že po številnih festivalih in kinih po vsej Evropi.

V juliju se bodo ob Štiglicu ob sredah posvetili še trem mojstrom – letos preminuli Agnes Varda, Ingmarju Bergmanu in Lucianu Pavarottiju.

Skoraj neposredno iz letošnjega Cannesa bodo v Maribor predpremierno pripeljali nov film Pedra Almodovarja Bolečina in slava, vse skupaj pa bo zaokrožila premiera izjemne vojno-umetniške epopeje Delo brez avtorja nemškega režiserja Floriana Henckla von Donnersmarcka.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.