16:25, sob, 20. Apr

Kristal tudi uradno v stečaju





Podjetje Kristal TG z okoli 90 zaposlenimi je, tako kot je prejšnji teden po naroku na mariborskem sodišču napovedal sodnik Matjaž Štok, od danes tudi uradno v stečaju. Sodišče je za stečajnega upravitelja imenovalo dosedanjega prisilnega upravitelja Valterja Stepana, ki je tudi vložil ugovor proti vodenju prisilne poravnave in zahtevo za stečaj.

kristal

Upnike je sodišče še pozvalo, da v treh mesecih prijavijo svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v stečajnem postopku, delavce, ki so že od 7. aprila na čakanju, pa čaka prevzem delovnih knjig in prijava na zavodu za zaposlovanje.

Podjetje je zaposlenim ostalo dolžno 80 odstotkov plače za februar in celotno za marec, delodajalec pa jim že vsaj deset mesecev ni plačeval niti prispevkov in davščin. Upanja, da bi kdaj dočakali poplačilo vsega, skoraj ni, saj podjetje po mnenju sindikalistke Alenke Hirš ne razpolaga s kakšnim vrednejšim premoženjem, ki bi lahko postalo del stečajne mase.

“Na vse občine, od koder prihajajo zaposleni, smo naslovili prošnje za enkratno socialno pomoč. Nekatere so se že odzvale in del delavcev je že dobil pomoč v paketih in denarju. Selniški župan nam je še posebej pomagal in posredoval pri iskanju pomoči, za kar se mi zahvaljujemo,” je že v četrtek po naroku dejala Hiršova in dodala, da so delavci v veliki finančni stiski, zato je stečaj nazadnje za njih na nek način tudi olajšanje.

Edino upanje v zadnjih mesecih je bila unovčitev skoraj 800.000 evrov visoke garancije s strani podjetja Kristal Tehnika, ki je bil njihov daleč največji upnik, a je sodišče tudi zoper njega že v petek razglasilo stečaj in za stečajnega upravitelja imenovalo Leona Benigarja Tošiča. Obe podjetji imata italijanske lastnike, sicer pa naj ne bi bili lastniško povezani, postopki glede unovčitve garancije pa naj bi se v kratkem začeli na italijanskem sodišču.

Sodnik Štok na naroku prejšnji teden ni imel težke odločitve, saj stečaju tokrat niso nasprotovali več niti lastniki podjetja, ki so sicer pred tem obljubljali svež kapital, zaradi česar je sodišče narok nekajkrat preložilo in tako podaljševalo agonijo. Ob tem je sodnik dodal, da bo stečajni upravitelj zdaj imel več pravic do vpogleda v poslovanje družbe in če bo pri tem našel kakršnekoli nezakonitosti v času postopka prisilne poravnave, bo lahko vložil izpodbojne in tudi kazenske tožbe.

Direktor Eugenio Miklus je sicer v začetku aprila pojasnil, da so se v likvidnostnih težavah znašli zaradi zamika plačil s strani glavnega kupca, čeprav so jim v Kristalu Tehniki večkrat zagotavljali, da bodo pridobili premostitveni kredit.

Ker je vodstvo Kristala ocenilo, da ni več pogojev za nadaljevanje proizvodnje, je 7. aprila zaposlene poslalo na čakanje in začelo z aktivnostmi, s katerimi naj bi tudi v primeru stečaja želeli ohraniti na lokaciji v Selnici vsaj del programa bele tehnike.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.