02:41, pet, 29. Mar

Krajani Ceršaka znova opozorili na neznosno življenje ob kompostarni





Krajani Ceršaka v občini Šentilj so na torkovem zboru znova opozorili na neznosno življenje ob kompostarni. Zaradi smradu in občasnega množičnega pojava muh so se že pred dvema letoma organizirali v civilno iniciativo, ki zahteva odpravo škodljivih vplivov, a pri tem doslej kljub podpori vodstva občine doslej niso bili uspešni.

 zbor krajanov ceršak, 12.3.2019

Odpor do kompostarne, s katero upravlja šentiljsko podjetje Kogal, sicer ni novost, saj so prebivalci Ceršaka že pred dvema desetletjema zavrnili kakršnokoli možnost zbiranja ali celo predelovale odpadkov na občutljivem območju ob reki Muri, ki je sicer tudi del območja Natura 2000.

Kot je na zboru krajanov povedala predstavnica pobudnikov Marija Janžek, vse bolj ugotavljajo, da sploh ne gre za kompostarno, pač pa za odlagališče odpadkov. Upravljavec je do okoljevarstvenega dovoljenja po njenem prišel pod pretvezo, da bo saniral gramozno jamo, a tega ni storil, prav tako ni saniral nelegalnega odlagališča.

“Ugotavljamo, da dejavnost ravnanja z odpadki ni niti strokovno pravilno niti premišljeno umeščena v prostor ter ni izvajana tehnološko dovršeno. Vse v našem primeru je daleč od tega,” je dejala Janžkova in del krivde pripisala nekdanji občinski oblasti, ki sicer ves čas trdi, da ni nikoli izdala soglasja za kompostarno.

Civilna iniciativa si je v zadnjem letu prizadevala priti do rešitve problematike po pravni poti in so zato zahtevali inšpekcijske preglede vseh pristojnih služb, pisali okoljskim ministrom v prejšnji in aktualni vladi. Če ne bi aktualni minister Jure Leben odstopil, bi se prav te dni morali srečati z njim, obrnili pa so se tudi na varuha človekovih pravic.

Janžkova je povedala, da se kljub vsem njihovim aktivnostim ni zgodilo še nič, je pa kompostarna v zadnjih dveh letih prejela 13 odločb, ki ugotavljajo številne kršitve. Pogosto so bili kaznovani, a glede na posledice, zagotovo premalo, kazni pa so verjetno prenizke.

“Država nam zaradi odsotnosti predpisov s področja smradu ne more in ne sme kršiti temeljne človekove pravice do dostojnega in normalnega življenjskega okolja. Dolgoletna aroganca pristojnih služb nas sili k državljanski nepokorščini, saj pravna država očitno ne deluje oziroma ne ščiti naših pravic,” je dodala predstavnica civilne iniciative in napovedala sestanek s predsednikom vlade, pritožbe na pristojne evropske organe, če ne bo posluha, pa bodo pripravili tudi protestne shode.

Zbora krajanov se je udeležil tudi šentiljski župan Štefan Žvab, ki je dejal, da nihče nima pravice tratiti pravic krajanov, zato jih podpira v njihovem reševanju problematike. Potrdil je, da je to zadevo podedoval od prejšnje občinske uprave in veliko ni mogel spremeniti. Tudi na občini bodo skušali na to temo priti do pristojnih na državni ravni, da bi se še enkrat ugotovilo, ali je vse v skladu s pravili.

V podjetju Kogal so za STA že lani zavrnili številne očitke na njihov račun. Takrat so pojasnili, da je občinski svet pregledal dokumente in ugotovil, da ima kompostarna vsa potrebna dovoljenja za predelavo 36.000 ton odpadkov letno. Vendar to po njihovem ne pomeni, da toliko odpadkov tudi v resnici predelajo.

Za preprečevanje širjenja smradu in muh naj bi izvedli številne ukrepe, med drugim so vzpostavili kemični in biološki filter ter poskrbeli za še dodatno prezračevanje. Zagotovili so, da bodo še naprej z možnimi dodatnimi ukrepi težili k omilitvi vseh mogočih vplivov na okolje ter dodali, da bi v primeru, če bi vse navedbe civilne iniciative držale, nadzorne službe države že davno posredovale.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.