15:55, čet, 28. Mar

Koroški pokrajinski muzej nadaljuje prizadevanja za ureditev depojev





Koroški pokrajinski muzej velja za največjo kulturno ustanovo v regiji in v maju pripravlja številne dogodke, konec meseca dobiva novega direktorja. Po dveh mandatih bo dosedanjo direktorico Brigito Rajšter z 29. majem nasledil Tadej Pungartnik. Ta med glavnimi nalogami prihodnjega vodenja muzeja izpostavlja ureditev muzejskih depojev.

koroški muzej

Koroški pokrajinski muzej ima 20 zaposlenih in štiri enote, skupno skrbi za 11.000 kvadratnih metrov površin. Poleg razstavnih površin in delovnih prostorov so še prostori depojev, ki pa so na večih lokacijah in ponekod v neprimernih prostorih. Osrednji depo je v propadajoči stari šoli v Podgorju, ki je v lasti Mestne občine Slovenj Gradec. Nekaj muzejskega gradiva imajo shranjenega na podstrešju ravenskega gradu, nekaj v dvorcih Bukovje in Radlje.

Skupno bi Koroški pokrajinski muzej potreboval okoli 1500 kvadratnih metrov velik prostor za urejen muzejski depo, a tega, kot kaže, še nekaj časa ne bo dobil. Potem ko je bil muzej že v dogovorih s slovenjgraško občino za ureditev okoli 400 kvadratnih metrov velikega prostora na industrijskem območju je občina spremenila načrte in to industrijsko območje prodala dvema zasebnima podjetjema za širitev dejavnosti.

Prostori morajo biti urejeni suhi in dostopni

Iskanje prostorov za muzejske depoje, ki morajo biti “urejeni, suhi in dostopni“, je tako poleg drugih osrednjih dejavnosti muzeja ena glavnih nalog novega direktorja muzeja Tadeja Pungartnika, kot je danes povedal na novinarski konferenci muzeja v Slovenj Gradcu, ki je bila namenjena tudi predstavitvi pestrega majskega dogajanja.

Pungartnik je poudaril, da dobiva “dobro zapuščino“, dosedanje delo muzeja ocenjuje za uspešno in ga tudi dobro pozna, saj je bil zadnja štiri leta član sveta zavoda. Napoveduje nadaljevanje in nadgradnjo dosedanjega programa za različne ciljne skupine in tudi nadaljevanje interdisciplinarnega dela in mednarodnega sodelovanja skozi različne projekte. Ob vse zahtevnejših muzejskih obiskovalcih si bo prizadeval za iskanje dodatne ponudbe, ki bo drugačna od ponudbe drugih muzejev, za vsako od treh koroških dolin pa napoveduje krepitev aktivnosti v sklopu dveh osrednjih tem, značilnih za posamezno dolino.

V maju načrtujejo predstavitev tretjega kataloga

Mnoge letošnje prireditve, ki jih izvaja ali načrtuje Koroški pokrajinski muzej, so povezane s praznovanjem 750-letnice mestnih pravic Slovenj Gradca. Tako vsako prvo soboto v mesecu potekajo vodeni sprehodi po slovenjgraškem mestnem obzidju, že peti bo to soboto. Nato 9. maja v muzejskih celicah bivših zaporov na temo jubileja mesta odpirajo šest brezplačnih ustvarjalnih delavnic Pokukajmo v srednji vek, namenjenih predvsem osnovnošolcem, ki bodo lahko na delavnicah kadarkoli v odpiralnem času muzeja ustvarjali in se učili vse do letošnje jeseni.

Prav na dan obletnice, 22. maja, ki je določen po prvi znani pisni omembi Slovenj Gradca kot mesta na listini iz leta 1267, bodo v prostorih muzeja v Slovenj Gradcu na muzejskem večeru gostili zgodovinarja Miho Kosija. V maju poleg tega muzej med drugim načrtuje predstavitev tretjega kataloga, povezanega z obsežno zbirko Jakoba Sokliča, ob mednarodnem dnevu muzejev pa 20. maja med drugim organizira tretji pohod Peš po rimski cesti, tokrat od cerkve sv. Urha v Dovžah do cerkve sv. Vida v Završah.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.