07:33, sob, 20. Apr

Komarji na pohodu: Kako se zaščititi?





Toplo vreme na plan ne privabi le nas, temveč tudi nadležne komarje. Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opozarjajo, kako se pred njimi karseda dobro zaščitili.

Vir: pixabay.com
Vir: pixabay.com

Piki komarjev so neprijetni, na mestu vboda nastane srbeča oteklina in rdečina. Število komarjev in pikov zmanjšamo s preventivnimi ukrepi:

  • Odstranjujmo stoječo vodo iz svojega okolja (v okolici bivališč, na vrtovih, na pokopališču, …) in s tem zmanjšujmo možnosti za razmnoževanje komarjev. Izpraznimo ali zaprimo posode za zalivanje, izpraznimo podstavke za rože, odstranimo vodo iz zamašenih žlebov in jih sanirajmo. Iz svojega zunanjega okolja odstranimo predmete, v katerih se voda zadržuje, npr. vedra, odprte plastenke, gume, vaze, igrače, …. Mestom, kjer stoječe vode ne moremo odstraniti (npr. večje luže), se izogibajmo. Pravilno odlagajmo odpadke (tako, da se v njih ne nabira voda), redno vzdržujmo bazene, okrasna jezera in vodnjake ter urejajmo zelene površine.
  • Nosimo svetla oblačila in z njimi pokrijmo čim večji del telesa (dolgi rokavi in hlačnice), zlasti v času največje aktivnosti komarjev, večinoma zjutraj in pozno popoldan/zvečer. Navadni komar je sicer aktiven ponoči, tigrasti pa podnevi.
  • Uporabljajmo sredstva za zaščito proti komarjem (repelente) in pri tem dosledno upoštevajmo navodila proizvajalca. Repelente nanašajmo na izpostavljene dele kože in na oblačila, nikoli pa na oči, v usta, ušesa, na rane ali vneto kožo. Nanesemo jih po morebitnem nanosu zaščitnega sredstva za sončenje ali drugega kozmetičnega pripravka. Večino repelentov lahko varno uporabljajo tudi otroci, starejši od 2 mesecev, nosečnice in doječe matere.
  • Izogibajmo se zadrževanju na prostem, ko je aktivnost komarjev največja.
  • Preprečujmo vstop komarjev v notranje prostore z uporabo mrež proti komarjem (komarnikov).

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.