02:17, sre, 24. Apr

Kmalu fontana vin v Vodolah





Na posestvu Sončni raj v Vodolah bodo čez dober mesec dni vzpostavili fontano vin, ki je tik ob Mariborski vinski cesti. Ponujala bo šest vzorcev vin lokalnih vinarjev in dva brezalkoholna domača napitka. Ob začetku del smelo obljubljajo, da bodo v mesecu dni že imeli testni zagon. Spomladi pa bo šlo zares.

Fontana vin v Mariboru oziroma v Vodolah bo prva tovrstna fontana v severovzhodnem delu Slovenije. Eno že imajo na Primorskem. Bogdan Mak, lastnik posestva Sončni raj, pravi, da so se že povezali tako s primorsko fontano vin kot tudi žalsko fontano piva, da pa vsekakor želijo “obiskovalcem ponuditi okolje, v katerem se prideluje vina v vsej svoji lepoti.”  Ideja o fontani vina se je rodila doma, pred letom in pol pa so intenzivno začeli preučevati možnost, od tega, ali je primerna lokacija, do krajinskih arhitektur. “Naša želja je, da začnemo s testnim obratovanjem v prvem tednu novembra in do martinovanja uredimo vse. Uradna otvoritev pa bi bila naslednjo pomlad, konec marca ali v začetku aprila,” pravi Mak in dodaja: “Ponudili bomo vina lokalnih pridelovalcev. Gre za šest lokalnih vinarjev, nismo se še popolnoma uskladili, ampak definitivno bo šest različnih vzorcev, to pomeni nekaj sladkih, nekaj suhih,  za vsakega nekaj.” Nagibajo se tudi k temu, da bi bilo vsaj eno vino rdeče. Dve pipi pa bosta namenjeni otrokom, tam bosta brezalkoholna napitka, to pomeni sirupi, sokovi iz lokalnega okolja.  “Gre za absolutno visoko kakovostna, vrhunska vina, ne za namizna, saj nočemo razvrednotiti vin. To nam je bila prva, največja uganka, kako bodo na to reagirali vinarji, ali smo trg, ki je na to pripravljen. Jaz verjamem, da smo v tem videli priložnost promocije lokalnega okolja s kakovostnimi vini,” je še razložil Mak. Na fontani vin bodo tako svoje vino točili: Turistična kmetija Protner, Turistična kmetija Bračko, Vina Joannes, Ekološka kmetija Valentan ter Vinarstvo in vinotoč Mak.

Fontana vin. Vir: Posestvo Sončni raj
Fontana vin. Vir: Posestvo Sončni raj

Vinska kraljica Ana Protner, ki prihaja iz vinogradniške kmetije, pa je na predstavitvi med drugim poudarila, da fontana vin ne bo v centru Maribora, ampak v Vodolah ob vinski cesti, kar jo še posebej veseli: “Meni se to zdi velika prednost, saj je treba turista peljati tudi iz samega centra mesta, da spozna celotno občino in vse kraje, ki spadajo zraven.” Dejala je, da je pomembno, da delujejo lokalno, da lokalne vinarje tudi predstavijo v domačem okolju.

Proces nudenja vina pa bo okrepljen tudi računalniško. Kozarci, v katerih bo ponujeno vino, bodo namreč čipirani. Aktivirali jih bodo s prvim polnjenjem, nato pa bodo imeli gostje na voljo še pet polnitev po lastnih željah. Kozarce bodo prodajali na posestvu Sončni raj pa tudi na nekaj turističnih točkah.

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.