23:08, pet, 19. Apr

Kitajci si želijo v Maribor





Mariborska občina si obeta sodelovanje s Kitajci, predvsem na gospodarskem in izobraževalnem področju. Podrobneje so o tem spregovorili na tiskovni konferenci predstaviniki MOM-a, mariborske univerze in podjetja Snaga. Kitajci so pripravljeni investirati že čez tri mesece, zatika pa se pri slovenski birokraciji.

Posodobljeno 16.1.2013 ob 15:22

Na mariborski občini si sodelovanje s Kitajci obetajo predvsem na gospodarskem in izobraževalnem področju. Poleg tega, da so pred dnevi s kitajskim podjetjem Šilijen Apeks Huajnan Technology podpisali pismo o nameri gradnje tovarne baterij, so se dogovarjali še za sodelovanje med univerzama pa tudi izmenjave na področju turizma in športa. Tako nadaljujejo poslovno povezovanje s tujimi investitorji. Je pa mariborski župan tudi tokrat poudaril, da on sam Mariboru ne more zagotavljati delovnih mest.

Predstavniki mariborske univerze, rektor Danijel Rebolj in vodja službe za mednarodno in meduniverzitetno sodelovanje Mladen Kraljić, pa so se povezali s Hangšujem.

Kot je pojasnil vodja delegacije Marko Kovačič, ki se je nedavno vrnila iz obiska Kitajske, sedaj konkretizirajo dogovore. Kitajci želijo že letos zaposliti med 200 in 300 ljudi. Dogovarjali so se denimo o gradnji tovarne v industrijski coni Tezno. Možnosti sodelovanja s Kitajci vidijo tudi v mariborski Snagi. Investirati naj bi bili pripravljeni že čez tri mesece, zatika pa se pri slovenski birokraciji.

Župan je tako konferenco sklenil z besedami, da se moramo Slovenci naučiti razmišljati širše. Ob tem pa je Fištravec še izrazil upanje, da bo konzul Drago Napotnik ostal v Šanghaju, saj ta po njegovi oceni dela dobro.
DSC_3860

Podrobnosti pa si oglejte v oddaji Občinski informator, nocoj ob 18.30 na BK TV.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.