06:31, sob, 20. Apr

Katičeva ob obisku Ptuja odprla nove prostore državnega odvetništva





Pravosodna ministrica Andreja Katič je minuli petek obiskala Ptuj, kjer se je med drugim sestala s predstavniki tamkajšnjih pravosodnih organov – okrožnega državnega tožilstva, Okrožnega sodišča Ptuj ter okrajnih sodišč na Ptuju in v Ormožu. Ob tem je skupaj z generalnim državnim odvetnikom Jurijem Groznikom odprla nove prostore državnega odvetništva.

Kot je ob tem povedala Katičeva, se bodo na ministrstvu za pravosodje v prihodnje trudili, da poleg dobrih pogojev za delo zagotovijo tudi ustrezno zakonodajo. “Želim, da bodo novi prostori, ki imajo zgodovinski pridih, udobni in da boste z dobrimi medsebojnimi odnosi šli uspešno v prihodnost,” je ob uradnem odprtju sicer zasebnih prostorov, ki jih država najema, dejala ministrica Katičeva.

Ptujska županja Nuška Gajšek in ministrica za pravosodje Andreja Katič
Ptujska županja Nuška Gajšek in ministrica za pravosodje Andreja Katič

Obseg dela zunanjega oddelka državnega odvetništva na Ptuju se je tudi zaradi zemljiško knjižnih zadev v zadnjih dveh desetletjih bistveno povečal, s tem pa tudi število zaposlenih. Tamkajšnjo ekipo zdaj sestavlja šest zaposlenih, ki zastopajo subjekte pred sodišči v regiji in tudi na višjih stopnjah, kadar je na prvi odločalo sodišče z območja ptujskega sodnega okrožja.

Ministrstvo je za najem opremljenih poslovnih prostorov povabilo k oddaji ponudb objavilo februarja, na tej podlagi pa so kot najprimernejše izbrali prostore Podjetja za stanovanjske storitve. Z izbranim najemodajalcem so maja sklenili najemno razmerje za nedoločen čas, na voljo pa imajo skoraj 300 kvadratnih metrov površin.

Ministrica je s predstavniki pravosodnih organov sicer spregovorila o že izvedenih in predvidenih novostih in načrtih, ob koncu obiska pa se je srečala tudi s predstavniki Mestne občine Ptuj in tamkajšnjo županjo Nuško Gajšek. Ob tem je izrazila upanje, da v najstarejšem slovenskem mestu uspešno odpravljajo posledice neurja izpred tedna dni.

Ptujčane je Katičeva razveselila tudi s stališčem, da ni naklonjena ukinjanju sodišč v manjših okrožjih, saj bi s tem bila omejena dostopnost sodišč za tamkajšnje prebivalce. “Sodišč ne bomo ukinjali, pogovarjamo pa se o uvedbi enovitega sodnika in združevanju okrožja. Želim pa te spremembe izvesti v soglasju s sodstvom, za kar je bila ustanovljena delovna skupina, ki bo čez poletje pripravila dokončen predlog. Temu bi jeseni sledila interna razprava, nato pa bi vse skupaj predstavili javnosti,” je dejala ministrica.

Županja Gajškova je bila teh informacij vesela, prav tako pa tudi odprtja novih prostorov državnega odvetništva, saj so s tem v strogem centru mesta dobili lepo obnovljeno stavbo. “Želim si, da bi še kakšno drugo hišo obnovili na podoben način,” je še dodala županja.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.