14:29, pet, 19. Apr

Kantfest 2012 evropska prestolnica kantavtorstva





Torej, bilo je nekoč, pred desetimi leti. Bili so kantavtorji, odlični, a brez svojega festivala. Razdrobljeni so se utapljali v poplavi estradne muzike! Od takrat je vse drugače. Rodil se je Kantfest in se začel dreti »Na kant ali v kanto?« In so vsi mislili, mali se zajebava. Pa se ni! Zdaj pa imate, iz rodnih Ruš je postal mariborski, ljubljanski, mednaroden, Evropska prestolnica kantavtorstva.

Glasbeni gostje EVROPSKE PRESTOLNICE KANTAVTORSTVA bodo med 30.5. in 4.6. 2012 bivali v Rušah in okolici kot del Evropske prestolnice kantavtorstva – ki jo je pripravil 10. KANTFEST Ta bo iz rodnih Ruš krenil v Maribor, celo k zamejcem v Pavlovo hišo avstrijske Potrne in potem naprej po širši domovini! Kantavtorji/songwriterji bodo vmes predstavljali projekt (PLAYING 4 INTEGRATION/Ustvarjanje povezuje – in delavnice skupnega pisanja/CO-WRITING) na katere vas vabimo www.playingforintegration.com.

KANTFEST 2012EVROPSKA PRESTOLNICA KANTAVTORSTVA vam predstavlja paleto kantavtorjev/songwriterjev:
– Danska (Jonas Dahl, Jakob Alsbjerg, John Bæk),
– Irska (Tony Bardon, Shane Ó Fearghail),
– Avstrija (Christof Fink, Andreas Stangl, Herwig Rogler)
– Romunija (Andreea Balanean),
– Poljska (Dorota Pasalska),
– Nemčija (Karin Rabhansl, Katharina Gade, Dirk Homuth),
– Anglija (Dan Plews, Barney-Glanvill),
– Slovenije (Tadej Vesenjak, Marko Grobler, Peter Andrej)

V PETEK, 1.6. 2012:
ob 20h vCEZAM, Ruše, Mariborska cesta 31
ob 21h Lovrenc na Pohorju
ob 21h Selnica ob Dravi

V SOBOTO, 2.6. 2012:
ob 15:30 na splavu na Lentu
ob 18:30 v Pavlovi hiši, Laafeld/Potrna, Avstrija
ob 21 uri vKGB Maribor, Vojašniški trg 5, Maribor

Petek, 15. 6. 2012 ob 20h otvoritev razstave DeSIGN KANTFESTA, ki je nastala kot plod sodelovanja s študenti Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani. Ti so v okviru svojega študijskega programa, pod mentorstvom doc. Kende in asist. Frankna sodelovali v zasnovi celostne grafične podobe festivala ob njegovi 10. obletnici.

Ob 20:30 10. KANTFEST v Rušah gosti finalni izbor slovenskih kantavtorjev, ki bodo poskušali osvojiti bronasto, srebrno in zlato KANTO, nagrado, ki je simbol festivala.

Žirija festivala (Urska Čop Šmajgert, Xenia Jus, Jani Kovačič, Jure Potokar, Gregor Bauman, Adi Smolar), je za nastop izbrala sledeče avtorice in avtorje:
– Katarina Juvančič & Dejan Lapanja
– Nataša M. Šubelj
– Mihael Lajlar
– Zvonka Obajdin
– Elvis Berljak
– Simona Černetič
– Žiga Gros & Daša Pogačnik
– Zvonimir Varga
– Jana Sen
– Dražen Pavlič
– Peter Pock
– Jure Novak
– Jerry Mažgon
– Damir & Gordana Knez

Nagrade, ki smo jih uvedli in jih podeljujemo ne želijo vzpodbujati zagrizene tekmovalnosti ampak imajo namen, da na humoren način – kar je razvidno že iz samih imen nagrad – vzpodbujajo izbrane avtorje. KANTA vedno bolj postaja simbol ponorelega sveta. Bolj tehnološko napredujemo, več stvari in ljudi pristane v kantah!

Sobota, 16.6. 2012 se nagrajene KANTE predstavijo na Mariborskih dvoriščih!

Od 20. Do 22.6. 2012 KANTFEST in Literini SPOGLEDI nadaljujeta “Spogledovanje glasbe in literature” na Glazerjevi domačiji.

Tokratno spogledovanje je namenjeno proznemu slemu, ki ga bodo zapoprali kantavtorji in bogata (1500€) nagrada.

Komisija v sestavi Robert Titan Felix, Orlando Uršič in Milan Vincetič bo izbrala dvanajst polfinalistov, ki se bodo pomerili na dveh polfinalnih branjih (20. in 21. junij 2012). Od teh dvanajstih avtorjev, ki sami berejo v živo, jih bo šest bo napredovalo v finalno branje (22. junij 2012) in med njimi bo publika izbrala zmagovalca.

28.6.2012 produkcija Omnibus Kantfest gostuje na LENTU 2012/ Jurčkov oder

Doslej so na Kantfestu posebej zasijali in kasneje zaznamovali kantavtorsko sceno: Xenia Jus, duo Katarina Juvančič & Dejan Lapanja, Dani Kavaš, Viki B. Brusli, Tadej Vesenjak, Gorazd Lampe, Tomi Lorber, raper TOXSICK, duo Saitamitsa, Marko Grobler, Boštjan Narat …

A še naprej ostaja dejstvo, da je kantavtorska glasba, tudi naša najboljša, še vedno marginalizirana. Samo poskusimo se spomniti, kdaj smo na radiu ali tv nazadnje slišali Ježka, Svetlano Makarovič, Tomaža Pengova, Marka Breclja, Janija Kovačiča…da ne omenjam odlične srednje generacije, Danija Bedrača, Andreja Gučka, Leona Matka in že prej naštetih…Kako pogosto, kolikokrat? Komajda. Ni čudno, da potemtakem prevladujejo standardi všečnosti, nezahtevnosti, plitkosti, ki naprej po istem kopitu oblikujejo okus publike. In krog je zaključen.

“Če bi bil slovenski jezik toliko razširjen kot angleški, bi naši kantavtorji bili svetovne zvezde. Da je to res, se zlahka prepričate na 10. Kantfestu, zato vam ostane samo eno: Udeležba je obvezna!”

KANTFEST temelji na koprodukciji Cezama – centra za mlade iz Ruš, Kluba kulturnih ustvarjalcev KU-KU, Maribor, kasneje pa so se pridružili in njegovemu razvoju botrovali še CUK Kino Šiška, Ljubljana in Kulturni klub Nomadi, Ljubljana – in njim gre tudi velika zahvala, da smo zrasli.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.