09:07, čet, 25. Apr

Kangler: “Strah me je za mojo družino”





Nekdanji mariborski župan Franc Kangler je v pogovoru za Reporter poudaril, da je “sramota in velika žalost”, da je bil obsojen zaradi tega, da bi izgubil mandat državnega svetnika. Mandata mu ne bo nihče povrnil, zato namerava zahtevati odškodnino. Pojasnil je tudi, da na županskih volitvah ne bo kandidiral, saj ga je strah za družino.

Franc Kangler
Franc Kangler

Kangler se je že pripravljal na odhod v zapor, ko ga je razveselila odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi pravnomočne sodbe v zvezi z dodelitvijo občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita. Zaradi obsodbe je sicer nekdanji župan Maribora izgubili mandat državnega svetnika. V pogovoru za Reporter je poudaril, da je sodnik na enem od narokov izjavil, da bi bilo nevarno, če bi se vrnil v politično življenje, na kar se ni nihče v Sloveniji odzval. Prav tako se ni nihče odzval, ko je v sodbi izrekel, da se je dal za nagrado izvoliti v državni svet. “Iz tega je jasno razvidno, da je nekdo zlorabil svoja pooblastila in me obsodil zgolj zato, da bi izgubil mandat,” je prepričan Kangler.

Povedal je tudi, da ni imel nobenih težav, dokler je bil “bolj desnosredinski”. “Ko sem se začel malo bolj javno družiti s politiki iz vrst SDS in sem javno podprl Milana Zvera kot predsedniškega kandidata, pa so se tudi proti meni začeli postopki,” je dodal.

Neuspeh SLS na parlamentarnih mu ni prinesel zadoščenja, čeprav se mu je stranka odrekla. “Škoda, da ni prišla v parlament, ker je nujno potrebna, da levica ne bi imela dvotretjinske večine. Veliko ljudi me ustavlja in mi dopoveduje, da je SLS zmanjkalo natanko toliko glasov, kot bi jih dobili z ljudmi, s katerimi so obračunali. Mislim, da bi se nad tem moral predsednik Franc Bogovič zamisliti,” je pojasnil.

Kangler je komentiral tudi padec podpore SDS. Tega pripisuje stricem iz ozadja, “ki so se odločili tik pred volitvami zapreti prvaka stranke Janeza Janšo”. SDS je sicer na volitvah izgubila približno sto tisoč volivcev. “Če bi Janša lahko hodil na soočenja, bi lahko ohranil še dva ali tri mandate. Bojim se, da bo Slovenija padla na kolena, finančno, politično in pravno,” je še povedal.

Med protesti s prižiganjem svečk pred sodno palačo v Ljubljani zaradi zaprtja Janše in ljudskimi vstajami v Mariboru pa Kangler vidi bistvene razlike. Med drugim je izpostavil dejstvo, da v času protestov v Mariboru Miro Cerar ni govoril o tem, da bi šlo za rušenje pravne države, čeprav so metali kocke, ki so smrtne nevarne. “Tudi Ljubo Bavcon je bil tiho. Pri mirnih protestih, kakršni so zdaj, pa pravijo, da gre za rušenje pravne države in da je to nedopustno,” je še izpostavil.

O kandidaturi za župana Maribora Kangler ne razmišlja. “Bojim se sploh razmišljati o katerikoli politični funkciji ali vlogi. Strah me je za mojo družino, za mojega otroka, za sorodnike in prijatelje. Sanja se vam ne, kaj se dogaja,” je dejal Kangler.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.