22:47, pet, 19. Apr

Kako ravnati v vročini?





Vročina v okolju lahko povzroči številne škodljive vplive na zdravje, zlasti pri občutljivejših skupinah prebivalstva. Z upoštevanjem napotkov za ravnanje v obdobju visokih temperatur lahko škodljive vplive omilimo ali preprečimo.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Koga lahko vročina najbolj prizadene?
starejše in otroke
bolnike: bolj ogroženi so bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja (npr. bolniki s srčno žilnimi obolenji in obolenji dihal, diabetiki, bolniki z obolenji ledvic, bolniki z duševnimi motnjami, nepokretni; na uravnavanje toplote vpliva tudi uživanje nekaterih zdravil)
osebe s socialno-ekonomskimi problemi (ljudi z nizkim socialno-ekonomskim statusom, brezdomce, socialno izolirane, prebivalce, ki imajo slabši dostop do zdravstvenih ustanov)
osebe, ki so dodatno izpostavljene nekaterim dejavnikom iz okolja (onesnaženemu zraku; imajo slabše bivalne pogoje: bivajo v podstrešnih stanovanjih, v slabše prezračenih ali prenatrpanih prostorih, brez naprav za klimatizacijo; delavce, ki delajo na prostem in prebivalce mest)

Kakšne težave povzroča vročina?
Daljše obdobje vročine lahko povzroči različne težave in pregretje telesa:
– kožne izpuščaje
– vročinske krče
– vročinsko izčrpanost
– omedlevico – kratkotrajno izgubo zavesti
– vročinsko kap

Kako lahko preprečimo težave, ki lahko nastanejo zaradi vročine?
Težave preprečimo tako, da zmanjšamo obremenitev telesa s toploto. Zmanjšamo izpostavljenost vročini in se umaknemo v senco ali v hladnejše prostore. Zmanjšamo nastajanje toplote tako, da omejimo fizično aktivnost. Fizično aktivnost na prostem omejimo na jutranje in večerne ure. Uživamo »lahko hrano«, v manjših obrokih. Telesu omogočimo odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil, zadostnim uživanjem tekočin.
Če se pri rekreaciji močno potite, si privoščite izotonični napitek, ki nadomesti izgubljeno energijo in sol. Izotonični napitek si lahko pripravimo sami:
– voda (najbolje prekuhana in ohlajena),
– morska ali himalajska sol (obe sta bogati z minerali),
– sladkor.
V pol litra vode zmešamo polovico čajne žličke soli in žličko sladkorja, za boljši okus pa lahko dodamo še sok limone ali grenivke.

Pomagamo drugim
Nekateri ljudje so bolj ogroženi. Bodimo posebej pozorni na znake prizadetosti pri njih.
Nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu. V primeru pregretja bolnika umaknemo na hladno (v senco ali hladen prostor). V primeru vročinske kapi takoj pokličemo zdravniško pomoč, obolelega ves čas hladimo. Z zdravnikom se posvetujemo tudi, če imamo neobičajne težave, ki ne minejo ali se večajo.

Ne pozabimo
Ne pozabimo na zaščito pred soncem. V času njegove največje moči (med 10. in 17. uro) poiščimo senco. Zaščitimo se s sončnimi očali, pokrivalom za glavo, primernimi oblačili ter s širokospektralno zaščitno kremo (z zaščito pred UVA in UVB žarki) s sončnim zaščitnim faktorjem (t.j. SZF oz. angl. SPF) najmanj 30. V vročini se hrana hitreje pokvari. Bodimo pozorni na varnost hrane, ki jo uživamo in pravilno ravnanje s hrano. Zdravila shranjujemo na primerni temperaturi v skladu z navodili proizvajalca. Upoštevamo nasvete zdravnika. Spremljamo napovedi in opozorila preko sredstev javnega obveščanja.
Ne puščajmo otrok v parkiranem avtomobilu!

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.