16:06, pet, 29. Mar

Kako poteka obračunavanje opominov in zamudnin v Mariborski knjižnici?





Od ponedeljka, 1. junija 2020 poslujejo enote Mariborske knjižnice po rednem delovnem času, obiskovalcem omogočamo prost dostop do knjižnih polic in samostojno izbiro gradiva. Ponovno so pričeli  obračunavati tudi zamudnine, opomine in izterjavo gradiva, razen na bibliobusu.

Obdobje dvomesečne zaprtosti Mariborske knjižnice zaradi epidemije je bilo posebna preizkušnja za vse nas, tako za naše obiskovalce kot tudi za knjižničarke in knjižničarje,” so sporočili iz  Mariborske knjižnice. Svoje enote so morali po sklepu Vlade RS zapreti čez noč, kar pomeni, da na datume vračila gradiva, ki so si ga člani izposodili pred zaprtjem, nismo mogli vplivati. Prav tako so bili za čas zaprtosti prisiljeni izključiti programsko obveščanje članov o poteku roka izposoje, saj gradiva zaradi zaprtosti člani niso mogli vrniti. E-obvestila so ponovno aktivirali po odprtju knjižnice 4. 5., ko so ponovno omogočili vračanje gradiva in izposojo naročenega gradiva, kot tudi podaljšanje rokov izposoje v vseh enotah knjižnice in prek spleta. Marsikakšno odločitev so morali sprejeti čez noč in v negotovih okoliščinah, a so se ves čas trudili za korekten, pravičen in prijazen odnos do članov.

 V času izredne zaprtosti od 13. 3. – 3. 5. so vse obveznosti članov do knjižnice mirovale.
 Po odprtju enot  so kljub možnosti vračila še do 31. 5. podaljšali obdobje  brez vseh obveznosti za naše člane. Vse obveznosti, povezane s potekom roka izposoje v  času zaprtosti, so torej dodatno mirovale od 4. 5. do 31. 5.
 Obveznosti do knjižnice so ponovno začele teči šele s 1. 6., kar je skoraj 1 mesec po ponovni odprtosti. Obdobje brez zamudnin in opominov so tako podaljšali do skrajnega roka, ki nam je še dopuščal vzdržno poslovanje.
 Z opomini, ki so jih prejeli uporabniki izključno za gradivo, ki je bilo izposojeno že pred epidemijo, želijo poskrbeti, da si to gradivo ponovno lahko izposodijo tudi drugi člani. V času izredne zaprtosti so na različne načine poskušali ohranjati stik z uporabniki knjižnice ter jim olajšati dostop do storitev.

Dodatno so obveščali preko naše spletne strani www.mb.sik.si – Novice in v okolju Cobiss+, Moja knjižnica. “Tudi po odprtju še ohranjamo določene ugodnosti, kot je na primer 28 dnevni rok izposoje in podaljšanja. Člane knjižnice prosimo, da v  primeru, če želijo dodatna pojasnila ali če morebitnih terjatev, povezanih s preteklim rokom izposoje, ne morejo poravnati,  to sporočijo na naslov info@mb.sik.si ,” so še dodali.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.