03:13, pet, 19. Apr

Kako do svojega stanovanja?





Mestni Mladinski svet Maribor je v letu Evropske prestolnice mladih 2013 v okviru programskega sklopa stanovanjska problematika edini izvedel projekt z naslovom Stanovanjske kooperative. Projekt so predstavili v modrem zabojniku na Glavnem trgu v Mariboru z razstavo, ki so jo otvorili 4. novembra in se bo odvijala vse do jutri, 30. novembra. Ob tem pa so izvedli tudi simulacijo vzpostavitve kooperative v mestu.

Po besedah vodje projekta Barbare Bedenik so mladi in tudi malo starejši – “mladi po srcu,” spoznali kaj so stanovanjske kooperative. Predstavili so jim sistem, ki bi lahko deloval v Sloveniji. Sami pa so ga podrobneje spoznali v Ženevi, kjer so stanovanjske kooperative že primer dobre prakse širše v svetu. V slabem mesecu si je razstavo ogledalo okrog 232 obiskovalcev, kar 33 pa je bilo med njimi zainteresiranih za to možnost rešitve stanovanjske problematike.

V projekt Stanovanjske kooperative so vključili tudi študente Gradbene fakultete v Ljubljani in Ekonomsko poslovne fakultete v Mariboru. Skupaj so poiskali stavbo na Vojašniškem trgu 8 v Mariboru in njenega lastnika, kateri je pokazal interes za sodelovanje. Prvi so pripravili načrte stanovanj, v katerega so vključili dva modela prostorske ureditve. Skupni strošek prostorske ureditve interierja kot eksterierja bi po njihovih izračunih znašal okrog 620.000,00 evrov, drugi pa so sestavili model izračuna neprofitne najemnine. Tudi oni so naredili dva modela. Predstavnik študentov, ki so sodelovali v projektu je pojasnil nač financiranja stanovanjskih kooperativ: “Eden od modelov bi ponujal financiranje izključno z dolžniškimi viri, kjer bi stroške v celoti krile banke ali stanovanjski skladi. Drugi model pa se krije s 5 % prispevkom stanovalcev, ostalih 95 % pa se zagotovi z dolžniškimi viri.”

Pri študiji so zajeli izračun stroškov na posamezno gospodinjstvo, po njihovi oceni pa bi lahko v tej stavbi zaživelo 9 gospodinjstev.

Več o prispevku si oglejte v ponedeljek, 2.decembra, ob 18.30, v oddaji Občinski informator, na BK TV.

kooperative mb (4)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.