02:11, sob, 20. Apr

Kacin: Po mnenju strokovnjakov prehajamo v ključno fazo te krize





Po besedah uradnega govorca vlade Jelka Kacina bo Vlada RS lahko do prihodnjega tedna ocenila, ali smo za zajezitev širjenja koronavirusa naredili dovolj. Danes je Kacin na novinarski konferenci znova vse pozval, naj za informacije o koronavirusu kličejo klicni center na številko 080 1404, in ne številke 112. To številko je namreč treba razbremeniti, da bodo dobili nujno pomoč tisti, ki jo potrebujejo.

Če namreč državljani ne potrebujejo nujne medicinske pomoči, pomoči gasilcev, nujne veterinarske pomoči, pomoči gorskih, jamarskih reševalcev in drugih reševalnih enot, naj ne kličejo na številko za klic v sili 112. Informacije v zvezi z novim koronavirusom dobijo na brezplačni telefonski številki 080 1404.

VIR: pixabay.com

Kacin je dejal, da po mnenju strokovnjakov prehajamo v ključno fazo te krize. “Do naslednjega tedna upamo, da bomo videli, ali smo storili dovolj za zajezitev rasti okužb. S še večjo zanesljivostjo bomo lahko ocenili uspešnost ukrepov in načrtovali naslednje korake. Ob tem bodo ključne usmeritve stroke,” je zatrdil na današnji novinarski konferenci o aktualnem dogajanju glede koronavirusa.

Po Kacinovih besedah se bo šele na koncu velikonočnega vikenda videlo, ali so množični turistični obiski nekaterih slovenskih krajev pred 10 dnevi, ki so botrovali ostrejšim vladnim ukrepom omejitve gibanja, prinesli več okužb med prebivalci ali ne: “Ko bomo prebrodili ta konec tedna, bomo vedeli, kje smo.” Nato pa se bo vlada ocenila, ali lahko sprosti nekatere ukrepe in na katerih področjih bo to storila. Tako bodo preučili, katere gospodarske panoge bi lahko postopoma začele delovati brez vpliva na širjenje novega koronavirusa med prebivalci, je dodal Kacin. Do tedaj pa so ukrepi v veljavi in jih je treba upoštevati.

Poudaril je, da je “danes v podpisovanju novih 260 odločb”. Brez teh so doslej izdali 703 odločbe za karanteno. Pripomnil je, da iz tujine domov prihaja veliko ljudi, ki v Sloveniji nimajo zagotovljene nastanitve in da bodo morali najprej vsi v karanteno. Ta je ljudem na voljo tudi v nekaterih hotelih. O tem, kakšna bo cena, ki jo bo država plačala lastnikom ali upravljavcem hotelov, se bodo po njegovih besedah pogovarjali v prihodnosti.

VIR: pixabay.com

Glede opreme za testiranja na prisotnost okužbe je Kacin zatrdil, da je testerjev in reagentov “zaenkrat dovolj”. V soboto in nedeljo je bilo po njegovih navedbah testiranj res nekoliko manj kot prejšnje dni. Pritisk na nabavo opreme je velik, a Slovenija je “še vedno na varni strani”, je zagotovil in napovedal, da bo v prihodnjih dneh še nekaj pošiljk.

Za nameček pa je uradni govorec vlade še posvaril pred nepridipravi, ki želijo izkoristiti nepazljivost ljudi. Na spletu in prek sms-sporočil so se namreč pojavile ponudbe za ureditev vseh stvari, ki so povezane z vladnimi ukrepi za ublažitev posledic krize. Izpostavil je, da morajo ljudje biti previdni pri tem, saj gre za prevare.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.