11:28, pet, 29. Mar

Kačič, novi rektor Univerze v Mariboru, o prvih korakih prevzema funkcije





Potem ko je na včerajšnjih volitvah rektorja Univerze v Mariboru s tesnim rezultatom 51,9% Zdravko Kačič zmagal v tekmi z Žanom Janom Oplotnikom, ki je prejel 48,1% glasov volilcev, je napovedal prestrukturiranje vodstva Univerze. V novi ekipi sedanjih prorektorjev ne bo.

Kačič kot novi, deveti rektor mariborske univerze, zagotavlja, da ima jasno vizijo in, da že ima izbrano ekipo sodelavcev, s katero bo to vizijo uresničil. Vodstvo se bo kot kaže popolnoma zamenjalo, saj Kačič ne želi, da bi svoje delo opravljali do konca mandata (ki se jim izteče šele prihodnje leto), ampak se želi z njimi pogovoriti o njihovem odhodu ter jih zamenjati s svojimi izbranci. To naj bi bile štiri osebe, njihovih imen pa zaenkrat še ni razkril. “Jedro ekipe je že dogovorjeno. /…/ Seveda ima Univerza že prorektorsko ekipo, s katero se bomo morali dogovorit kako naprej. Kot pa sem povedal že v sami predvolilni kampanji, pa nekako srednjeročno ne vidim možnosti, da bi skupaj sodelovali, nenazadnje trije kandidati so bili tudi rektorski kandidati. Pokazali oz. razgrnili so svoje vizije delovanja Univerze in razbral sem, da te vizije niso blizu moji viziji, zatorej tudi težko pričakujem, da bodo moj način dela in mojo vizijo čutili in ponotranjali in potem tudi delovali v skladu z mojimi pričakovanji,” je povedal Kačič in tako izrazil upanje, da bo čimprej prišlo do ustrezne zamenjave in sestave nove rektorske ekipe.

Četudi sta si Žan Jan Oplotnik in Zdravko Kačič segla v roke, kot kaže ne bosta sodelavca v novi vodstveni ekipi Univerze v Mariboru.
Četudi sta si Žan Jan Oplotnik in Zdravko Kačič segla v roke, kot kaže ne bosta sodelavca v novi vodstveni ekipi Univerze v Mariboru.

Jasno sporočilo
Glede na tesen rezultat in glede na strukturo podpore volilcev, ki so mu zaupali, Kačič pravi, da jasno razume sporočilo. “Pedagoških delavcev, predvsem tistih iz manjših fakultet. Prav tako razumem zaupanje in pa rezultat strokovnih delavcev, ki so me v večjem delu podprli, kjer pričakujejo, da se bodo v prihodnje na Univerzi razmere uredile, predvsem v smislu kvalitetnejšega delovnega okolja. Posebej me pa veseli, da so študentje prepoznali, da so volitve rektorja priložnost, da izrazijo svojo voljo,” je po razglasitvi rezultatov med drugim povedal Kačič. Po njegovem se je odločitev za novi volilni sistem, ki so ga tokrat prvič preizkusili, izkazala za dobro. Da so se prizadevanja Visokošolskega sindikata Univerze, ki je vztrajal, da se volilna pravica podeli vsem, izkazala za upravičena, je v svojem odzivu na rezultat volitev izpostavila tudi Marija Javornik Krečič, predsednica sindikata. “Novoizvoljenemu rektorju čestitamo. V tem mandatu pričakujemo akademski socialni dialog in da se bo nova vodstvena ekipa povzpela nad parcialne osebne interese različnih skupin in posameznikov ter delovala v dobro zaposlenih, študentov in institucije kot celote. Te volitve so bile tudi izrekanje o dosedanjem vodenju univerze. In univerzitetna skupnost je povedala svoje. Tudi to je pomembno sporočilo novemu rektorju,” je zapisala Javornik Krečičeva.

Volilo je skoraj petkrat več študentov kot kadarkoli prej
Volilna udeležba na včerajšnjem 2. krogu je bila višja kot na 1. krogu. Tokrat je volilo 15,4% volilnih upravičencev. V primerjavi s 1. krogom, se je tokrat angažiralo precej več študentov, in sicer približno 900, kar je skoraj petkrat več kot kadarkoli doslej, saj so tokrat prvič imeli pravico voliti vsi študentje, na dosedanjih volitvah pa zgolj 200 študentov elektorjev. Večina študentov, kakor tudi večina nepedagoških delavcev je izbralo Kačiča, med tem ko je Oplotnik prepričal več pedagoških delavcev.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.