11:44, sob, 20. Apr

Jutri bo po skoraj dveh mesecih v Sloveniji stekel javni potniški promet





S ponedeljkom bo v Sloveniji po skoraj dveh mesecih ponovno stekel javni potniški promet, a se bo izvajal drugače kot pred epidemijo. Ob vnovičnem zagonu bodo morali potniki spoštovati več zaščitnih ukrepov, med drugim bodo morali ob vstopu v vozilo razkužiti roke, ohranjati priporočeno razdaljo in med vožnjo nositi zaščitno masko.

Vir: Facebook Marprom

Voznike avtobusov bodo pred okužbo varovale posebne fizične pregrade, dokler s temi ne bodo opremili vseh avtobusov, pa bodo potniki v vozilo vstopali le na zadnjih vratih. Tako na avtobusih kot vlakih bo nameščeno razkužilo, ki ga bodo morali potniki obvezno uporabiti ob vstopu. Prav tako bodo morali nositi zaščitne maske. Priporočena razdalja med voznikom in potniki, kot tudi med potniki samimi, je 1,5 metra.

Ko bo vozilo prispelo na cilj in bodo potniki izstopili, ga bo treba prezračiti, pred novo vožnjo pa tudi razkužiti vse površine, s katerimi bi bili lahko potniki v stiku. Dokler ne bodo nameščene zaščitne pregrade z odprtino za prodajo vozovnic, teh na avtobusih ne bo mogoče kupiti, jih bodo pa potniki lahko kupili na nekaterih avtobusnih postajah.

Vrata bo po več tednih med drugim odprla Avtobusna postaja Ljubljana. Kot so zapisali na ljubljanski postaji, bo njihova vloga odločilna pri ponovni vzpostavitvi javnega potniškega prometa, tako pri prodaji vozovnic kot pri informiranju potnikov. Ker postaj ni na vseh postajališčih, pa so iz kranjske občine sporočili, da bodo po pojasnilih avtobusnega prevoznika Arriva potniki v tem primeru na avtobus vstopili brez vozovnice, nakup za nadaljnje vožnje pa uredili na izstopni postaji.

V avtobusnem prevozniku Nomago so pojasnili, da njihovi potniki vozovnice že lahko kupijo na njihovi spletni strani ali prek njihove aplikacije, v ponedeljek pa bodo odprli tudi prodajna mesta.

Imetnikom mesečnih, polletnih in letnih vozovnic integriranega javnega potniškega prometa se bo njihova veljavnost avtomatično podaljšala, in sicer najmanj za čas, ko javni linijski promet ni obratoval, imetnikom mesečnih vozovnic pa najmanj število dni do konca veljavnosti marčevske vozovnice, ki je niso mogli koristiti.

Na sprostitev prometa so pripravljeni tudi mestni prevozniki. Na avtobuse Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) bo vstop mogoč le pri drugih, izstop pa na tretjih oziroma četrtih vratih. Smeri vstopa in izstopa bosta posebej označeni na vseh avtobusih. Poleg tega bodo na avtobusih in postajališčih nameščena obvestila o pravilih, ki veljajo med vožnjo z avtobusom.

Za zagotavljanje varnostne razdalje med potniki bodo na določenih sedežih nameščena obvestila, ki bodo potnike pozvala, naj na teh sedežih ne sedijo in s tem ohranjajo varnostno razdaljo, so zapisali na LPP. Potnike prosijo, da spoštujejo sprejete ukrepe in tako poskrbijo za svojo varnost in varnost drugih potnikov ter voznika.

V prestolnici bodo avtobusi vozili po posebnih voznih redih. Na linijah bo razporejenih 115 avtobusov. Situacijo glede zasedenosti avtobusov pa bodo stalno spremljali in po potrebi v obratovanje vključili dodatne avtobuse. “Ker glavnine naših potnikov, tj. dijakov in študentov, na avtobusih ne pričakujemo, menimo, da število potnikov na avtobusih ne bo preseglo zasedenosti med 30 in 40 odstotkov. Medkrajevni avtobusi bodo vozili po običajnih delavniških voznih redih,” so zapisali.

Tudi v Mariboru bodo avtobusi do nadaljnjega tudi ob delavniki vozili po sobotnih voznih redih, ob nedeljah in praznikih bo veljal nedeljski vozni red. Enako kot v Ljubljani bo vstopanje in izstopanje omogočeno samo pri sredinskih ali zadnjih vratih, na vsakem avtobusu pa bodo posebej označili sedeže, ki jih ne bo dovoljeno uporabljati. Na ohranjanje ustrezne razdalje tudi na stojiščih bodo potnike opozarjala obvestila na avtobusu.

V Kopru bo za občanke in občane maja potniški promet brezplačen, od 1. junija pa bodo potniki vozovnico lahko kupili na avtobusni postaji ali obstoječih kartomatih. Vožnje s Kurjerco do nadaljnjega še ne bodo na voljo.

Sprostitev javnega potniškega prometa pozdravlja tudi Sindikat voznikov avtobusov Slovenije, a hkrati opozarja, da mora infrastrukturno ministrstvo poskrbeti za izvajanje predpisanih ukrepov. Po njihovih navedbah bi bilo izjemno neokusno, neodgovorno in nevarno, da bi breme padlo izključno na pleča voznikov.

Kot so ta teden opozorili v sindikatu, pričakujejo, da se bo s sproščanjem začasne prepovedi javnega prometa v Sloveniji po zgledu trgovin, lekarn, zdravstvenih domov in bolnišnic voznikom omogočilo opravljanje le njihovega dela – vožnje, in da bo za varnost in čiščenje poskrbljeno z ustreznimi zunanjimi službami, ki bodo lahko kakovostno zagotovile varno in zdravo okolje.

Pripravljeni so tudi na Slovenskih železnicah (SŽ), kjer vlake pripravljajo na ponedeljkovo sprostitev javnega prometa. Prvi teden bo vozila le tretjina vlakov, nato bodo njihovo število povečali. V pomoč ohranjanju primerne razdalje med potniki so označili vstopna mesta in pa sedeže, na katerih bo mogoče sedeti, vlake bodo sproti čistili.

Na SŽ priporočajo nakup vozovnic prek spleta, mobilne prodaje ali prek njihove aplikacije, s čimer se potniki izognejo dodatnim stikom, osebju v vlaku pa zagotovijo, da vozovnico pregleda brezstično.

Kako se bodo ukrepi izvajali v praksi, si bo v ponedeljek ogledal tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, ki se bo iz Domžal v Ljubljano v družbi generalnega direktorja SŽ Dušana Mesa na delo pripeljal z vlakom.

Ker je vprašanj v zvezi s ponovno vzpostavitvijo javnega potniškega prometa veliko, na infrastrukturnem ministrstvu vzpostavljajo posebno telefonsko številko 01 478 85 12, kjer bo mogoče dobiti vse informacije. Še naprej pa miruje mednarodni potniški promet. Vrtovec je kot možen datum njegove sprostitve omenil 1. junij.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.