13:14, tor, 16. Apr

Jekleni konjički od sobote ne potrebujejo več zimske obutve





Jekleni konjički od sobote naprej ne potrebujejo več zimske obutve. Zakon o varnosti v cestnem prometu določa, da je obvezna le do 15. marca, a v primeru zimskih razmer tudi po tem datumu. V naslednjih dneh bo sicer vreme pomladno s precej visokimi temperaturami za ta čas.

zimske_gume_kupovina_od_kada_pocinje_zimskih_guma_sezona_tabfull

Veliko voznikov se bo za menjavo pnevmatik odločilo že v naslednjih dneh, a gneče, kot je bila pred 15. novembrom, ni pričakovati. Voznikom, ki še ne zamenjajo zimskih pnevmatik z letnimi, namreč ne grozi denarna kazen. Pač pa voznika, ki ob začetku zimske sezone ne poskrbi za zimsko opremo, lahko policija kaznuje z globo v višini 120 evrov. Če onemogoča promet, kazen znaša 500 evrov in pet kazenskih točk. Policisti so od 15. novembra lani do začetka marca ugotovili 504 kršitve zaradi neuporabe predpisane zimske opreme, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi.

Cene menjave pnevmatik se pri vulkanizerjih razlikujejo. Za montažo letnih gum in centriranje bodo vozniki lahko odšteli od 20 do 50 evrov, odvisno od velikosti koles in vrste platišč. Po evidenci Obrtne zbornice Slovenije se z montažo pnevmatik kot glavno dejavnostjo ukvarja skoraj 700 vulkanizerjev, z montažo pnevmatik kot dopolnilno dejavnostjo avtoservisnih delavnic pa skoraj 1000. Kot pa je za STA pojasnil sekretar sekcije avtoserviserjev pri zbornici Igor Pipan, točnih podatkov o številu vseh vulkanizerjev nimajo več, odkar članstvo v zbornici ni obvezno.

Kot določa zakon o varnosti v cestnem prometu, morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo v času od 15. novembra do 15. marca oziroma tudi zunaj omenjenega obdobja, če so razmere zimske, torej če se sneg oprijema vozišča ali če je vozišče poledenelo. A v primerjavi z lanskim marcem, ko je ponekod cestišča pobelil sneg, v letošnjem marcu vsaj v naslednjih nekaj dneh takšnih razmer ne bo.

Meteorologi namreč napovedujejo pomladno vreme. Tako bo do sobote dopoldne sončno, popoldne pa se bodo od severa začeli kopičiti oblaki, ki bodo v noči na nedeljo ponekod prinesli kakšno kapljo dežja. Čez dan se bo ponovno razjasnilo in sončno bo tudi v ponedeljek. Ob tem bo za nekoliko hladnejši občutek poskrbel zahodni oz. jugozahodni veter, navaja Agencija RS za okolje na spletni strani.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.