21:30, sre, 24. Apr

Informativni dnevi: S prijavo v študentski dom naj študentje ne odlašajo do zadnjega trenutka





Študentje, ki študirajo izven kraja bivanja, se lahko odločijo za bivanje v študentskih domovih ali pri zasebnikih. Ministrstvo za šolstvo vsako leto pripravi razpis, ki ga objavijo na svojih spletnih straneh tudi študentski domovi. Študentje lahko bivajo tako v javnih domovih, zasebnih domovih ali dijaških domovih, ki sprejemajo študente. Pridobijo pa lahko tudi subvencijo za bivanje pri zasebnikih, ki želijo imeti kot stanovalce študente in imajo odločbo, da lahko študentje pri njih koristijo subvencijo. V razpisu so natančno določeni pogoji pridobitve subvencije in število prostih mest.

Vir: arhiva Lokalec.si

Za prihodnje študijsko leto razpis še ni objavljen, predvidoma bo objavljen junija. Prošnjo za bivanje ali subvencijo je treba oddati prek portala eVŠ do sredine avgusta, rok za oddajo pa je običajno okoli 15. avgusta. Naknadna oddaja je možna le v izjemnih primerih. Zato v študentskih domovih študentom, ki še ne vedo, ali so bili sprejeti, ali se bodo šele vpisali, svetujejo, da vseeno oddajo vlogo.

Informacije in pojasnila je mogoče poiskati na spletnih straneh študentskih domov. Na njih so objavljene tudi kontaktne telefonske številke. V domovih pa dijake in študente pozivajo, naj s prijavo ne odlašajo do zadnjega trenutka.

A se študentski domovi zadnja leta soočajo s prezasedenostjo. Zato na ŠOU študentom svetujejo, naj pripravijo tudi rezervni načrt in si namestitev poiščejo pravočasno. Sobe pri zasebnikih je mogoče poiskati na portalih kot so nepremičnine.net ali bolha.com oz. v Facebook skupinah. Pri najemu sobe je treba skleniti najemno pogodbo, še svetujejo.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.