09:38, pet, 29. Mar

Ilka Štuhec šesta na prvem smuku po poškodbi





Ilka Štuhec je odpeljala svojo prvo tekmo v svetovnem pokalu po 20-mesečni odsotnosti in poškodbi kolena, zaradi katere je izpustila celotno minulo olimpijsko sezono. Na uvodnem ženskem smuku sezone je bila šesta. Zmagala je Avstrijka Nicole Schmidhofer, Švicarka Michelle Gisin je bila druga, tretje mesto je pripadlo Nemki Kiri Weidle.

Na svojem ljubem prizorišču, kjer je predlani dvakrat zmagala, se je Štajerka zavihtela v najhitrejšo smukaško deseterico ter s šestim mestom poskrbela za najboljši dosežek slovenskega smučanja v novi sezoni svetovnega pokala.

Ilka Štuhec, veleslalom; FOTO: Facebook profil Ilka Štuhec
Ilka Štuhec, veleslalom; FOTO: Facebook profil Ilka Štuhec

Mariborčanka je uvodni ženski smuk začela s številko devet ter dokazala, da dobri časi na treningu, bila je deseta, tretja in peta, niso bili slučaj ter da je kljub skoraj dveletni odsotnosti ohranila stik s konkurenco.

Ob prihodu v cilj je zaostanek 79 stotink najhitrejše Slovenke zadoščal za takrat tretje mesto. Zaostala je le za Švicarko Michelle Gisin in smučarko iz Liechtensteina Tino Weirather. Čas 1:49,07 in vožnje, konkurenčna povsem za vrh je bila v zgornjem in spodnjem delu, je iz Štajerke izvabil njen značilni nasmeh za zadovoljstvo z ognjenim krstom po vrnitvi med najboljše. Zanimivo, da je bila Mariborčanka na zadnjem, tretjem treningu, ko je vpisala peti čas, le dve stotinki počasnejša.

Na startu so bile še zagnane izzivalke. S stopničk, na četrto mesto, jo je takoj nato potisnila naslednja na startu Avstrijka Stephanie Venier. Do konca pa sta jo še prehiteli le zmagovalka preizkušnje Schmidhoferjeva in 22-letna nemška senzacija Weidlejeva, ki še nikoli prej ni stala na odru za zmagovalke, v svetovnem pokalu pa je bila najvišje pred enim letom osma v Lake Louisu. Obe sta bili zelo hitri že na treningih, Schmidhoferjeva je dobila zadnji trening, Weidlejeva pa je bila tretja.

Zelo vesela je tudi Schmidhoferjeva, ki je pri 29 letih prišla do svoje prve zmage v svetovnem pokalu, potem ko je bila štirikrat na stopničkah in je lani na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu senzacionalno osvojila zlato na superveleslalomu.

V Lake Louisu bo v soboto na sporedu še en smuk, dogajanje na tem smučišču v kanadskem Skalnem gorovju pa se bo sklenilo v nedeljo s superveleslalomom. Mariborčanka kot edina slovenska predstavnica bo tudi na naslednjih dveh tekmah merila na uvrstitev med najboljšo deseterico.

Štuhčeva je bila iz karavane svetovnega pokala alpskih smučark odsotna celih 20 mesecev. Njena zadnja tekma pred poškodbo je bil veleslalom na zaključku njene najuspešnejše sezone 2016/17 v Aspnu 19. marca lani.

Kolenske križne vezi je strgala 22. oktobra lani na treningu slaloma, tik pred začetkom olimpijske sezone, na svoj 27. rojstni dan, 26. oktobra lani, je prestala operativni poseg na švicarski kliniki in sledila je mukotrpna rehabilitacija, ko je morala dobesedno iz ničle znova počasi tlakovati pot nazaj na tekme najvišje kakovostne ravni.

Ilka Štuhec je v svetovnem pokalu trinajstkrat stala na stopničkah, od tega sedemkrat na najvišji. Vse zmage in stopničke je osvojila v sezoni pred poškodbo 2016/17, ko je tudi osvojila naslov svetovne prvakinje v smuku ter se ovenčala z malima kristalnima globusoma za dobljena seštevka sezone svetovnega pokala v smukih in kombinaciji.

Štuhčeva bo februarja na svetovnem prvenstvu v Aareju napadala drugo smukaško zlato in bo prva slovenska adutinja na Švedskem.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.