01:13, sob, 20. Apr

Ilka Štuhec povsem osredotočena na tekme v Banskem





Dva smuka in superveleslalom je trojni tekmovalni spored smučarskega konca tedna v Bolgariji, kjer Bansko gosti ženski del smučarske karavane. Ilka Štuhec je na edinem treningu smuka dosegla deveti čas. Zaostanek Mariborčanke za danes najhitrejšo Švicarko Joano Hählen je znašal 1,63 sekunde.

ilka štuhec, novinarska, trener (1)S petkovim smukom bodo organizatorji nadomestili odpovedan smuk iz Val d’Isera, kar pomeni, da bodo smučarke v smuku tekmovale dva dneva po vrsti, saj je tudi sobota rezervirana za preizkušnjo v kraljevski disciplini, v nedeljo pa bo čas za superveleslalom. Tekme v Banskem označujejo začetek osrednjega dela sezone za tekmovalke v hitrih disciplinah, saj so na sporedu trije zaporedni konci tedna s preizkušnjami v smuku ali superveleslalomu.

Ilka Štuhec je po zelo vzpodbudnem nastopu v Zauchenseeju in najboljši letošnji smukaški uvrstitve povsem osredotočena na tekme v Banskem, kjer zima tako kot v Sloveniji kaže precej klavrno podobo.

“Kar se zime tiče, je v Banskem situacija zelo podobna domači. Naravnega snega tako rekoč ni, temveč je tu umeten sneg. Proga, na kateri tekmujemo, je odlično pripravljena, kompaktna, opora je super in lepo je voziti,” je po opravljenem prvem in edinem treningu povedala aktualna dvakratna svetovna prvakinja v smuku.

“Treninga sem se lahko resno lotila, progo poznam, prevozila sem jo že večkrat – tako na preteklih tekmah tukaj kot tudi v času, ko smo tukaj trenirali. So seveda stvari, ki jih moram popraviti. Zavoji so navezani en za drugim, pri nekaterih sem se uštela v ‘timingu’. Zavoji so dolgi, razvlečeni, sicer prijetno za voziti, a ne spomnimo se ob tem ravno na klasični smuk,” ima mešane občutke najboljša slovenska smukačica.

“Organizatorji se zelo trudijo, edino, na kar ne morejo vplivati, je vreme, ki pa naj bi bilo v prihodnjih dneh super. Danes smo imeli nekaj težav z vetrom, a na koncu so uspeli izpeljati zadevo,” je brez večjih skrbi vremenske razmere komentirala Mariborčanka.

Osrednja pozornost bo ta konec tedna usmerjena v Kitzbühel na Tirolskem, kjer bo jubilejni 80. pokal Hahnenkamm s superveleslalomom, smukom in slalomom. Slovenci so bili na treningih smuka v ozadju in za zdaj ne kažejo voženj, na podlagi katerih bi kazalo na prepotreben preboj na slovitem Streifu, kjer je Andrej Šporn pred natanko desetimi leti z drugim mestom kot prvi in za zdaj edini Slovenec stopil na smukaške stopničke.

“Proga je dobro pripravljena. Podlaga je veliko bolj mirna kot ponavadi. Nekateri deli so precej ledeni, spet druge pa organizatorji še utrjujejo. Skok Hausberg so morali zaradi predolgih skokov malenkost znižati,” je iz Avstrije sporočil trener Slovencev Grega Koštomaj, ki zatrjuje, da je vzdušje v slovenskem taboru dobro.

Pred startom petkovega superveleslaloma in sobotnega smuka, ta bo zmagovalcu prinesel kar zelo lepo denarno nagrado v vrednosti 100.000 evrov, bodo skušali ostati čim bolj mirni in sproščeni ter neobremenjeni s pomembnostjo dogodka, kar je, kot pravi Koštomaj, osnova za uvrstitev na višja mesta.

Na superveleslalomu bodo nastopili Miha Hrobat, Klemen Kosi, Boštjan Kline in Tilen Debelak. Martin Čater, ki je navdušil na kombinaciji v Wengnu, se je po dogovoru s strokovnim štabom nastopu na zadnjem treningu in tudi na obeh tekmah odpovedal. “Na zahtevnem in ledenem terenu se Martinovo koleno ni najbolje odzvalo, tako da smo po današnjem ogrevanju skupaj sprejeli smiselno odločitev. Martin bo obe tekmi izpustil,” je Koštomaj posredoval podrobnosti o stanju Celjanovega kolena.

V nedeljo bo v Kitzbühlu še slalom s Štefanom Hadalinom in Žanom Kranjcem. Omenjeni dvojec nato že v torek čaka še nastop na prestižnem nočnem slalomu v Schladmingu.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.