16:21, pet, 29. Mar

Hrvaški državni vrh brani Thompsona





Prepoved sobotnega koncerta hrvaške desničarske ikone Marka Perkovića Thompsona v Mariboru zaradi varnostnih razlogov je naletela na nerazumevanje hrvaškega državnega vrha. Hrvaška ministrica za kulturo Nina Obuljen Koržinek je danes ocenila, da so razlogi za prepoved koncerta nenavadni.

“Neobičajno je, da se s takšnimi argumenti prepovedujejo koncerti, a to ni vprašanje, s katerim se ukvarja ministrstvo za kulturo,” je izjavila ministrica Obuljen Koržinek novinarjem pred začetkom današnje seje hrvaške vlade.

thompson-yt-2

Nerazumevanje za slovenske razloge za odpoved koncerta pevca, ki povzdiguje ustaško gibanje, sta v sredo pokazala tudi hrvaški premier Andrej Plenković in hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve ter zahtevala pojasnilo slovenske strani. V bran Perkoviću je stopil tudi urad hrvaške predsednice Kolinde Grabar Kitarović.

“Predsednica se je s svojim slovenskim kolegom v preteklih dneh pogovarjala in je podala svoje mnenje, da glasba povezuje ljudi, medtem ko so prepovedi kontraproduktivne,” je izjavo tiskovnega predstavnika hrvaške predsednice Luke Đurića v sredo zvečer predvajala komercialna televizija RTL.

Potem ko je upravna enota Maribor v sredo ugodila predlogu mariborske policijske uprave o prepovedi koncerta zaradi povečanega varnostnega tveganja, je Perković od hrvaške države zahteval zaščito.

“Od hrvaških političnih struktur pričakujem, da bodo ukrepale in zaščitile mene kot hrvaškega državljana, ki želi delati v evropskih državah, ter publiko, ki se želi zbirati okrog moje glasbe,” je dejal Perković v pogovoru za komercialno Novo TV. Pozval je hrvaške politike, naj pojasnijo, ali sprejemajo tezo, da so on in njegova publika “nacisti in fašisti, ki razširjajo sovraštvo”.

Slovenija ni prva evropska država, ki je prepovedala Perkovićeve koncerte. Zaradi ocen, da protislovni hrvaški glasbenik s svojimi pesmimi ter koncertno simboliko in ikonografijo povzdiguje neonacistično in ultranacionalistično ideologijo, so v preteklosti Perkovićeve koncerte že prepovedali v Nemčiji, Švici, Avstriji in na Nizozemskem, ovirali so tudi njegove nastope na Hrvaškem, posebej v Istri.

Nazadnje so konec aprila prepovedali Perkovićev koncert v mestu Kremsmünster blizu Linza v Avstriji, a hrvaški politični vrh se tedaj veteranu vojne in pevcu ni postavil v bran.

Na Thompsonovih množično obiskanih koncertih na Hrvaškem je v publiki pogosto videti ustaško ikonografijo in pozivanje k poboju Srbov. Perković svojo prvo uspešnico začne z zloglasnim ustaškim pozdravom Za dom spremni, na spletu pa je mogoče dobiti posnetke njegovih nastopov, na katerih povzdiguje ustaške zločine.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.