02:57, pet, 19. Apr

Hoška občina v poravnavo z bivšim županom





Na včerajšnjem občinskem svetu Občine Hoče – Slivnica so svetniki privolili v predlog, da se z nekdanjim županom Antonom Obrehtom po več letih pravdanja zaradi odškodnine za nasedli projekt logističnega centra skuša skleniti poravnavo. Občinski svetniki so odločitev sprejeli soglasno.

Na občinski seji je bilo veliko govora o tej točki, ki je bila na vabilu sprva zaprta za javnost, kasneje pa so svetniki vendarle razglabljali o njej. Nekateri so komentirali, da se po vasi že govori, da bo pravica zmagala in da bodo končno uvideli kdo je kaj storil, kar naj bi bilo zapisno v revizijskem poročilu.

Tovrstna natolcevanja je odvetnik Jure Medak zanikal, saj da tega ni zapisano v revizijske poročilu. Svetnikom je razložil, da bi občina v najboljšem primeru lahko računala le na moralno zmago, da pa izgubljenega denarja verjetno ne bi dobili povrnjenega. Svetniki so se strinjali, da sklenejo poravnavo in se enkrat za vselej rešijo te zgodbe, s katero se ukvarjajo že od leta 2006.

Sprva je kazalo, da bo Obreht moral občini plačati 489.000 evrov odškodnine zaradi spodletelega projekta Logističnega centra Oreh. Vrhovno sodišče pa je lani to odločitev razveljavilo in zadevo vrnilo v novo sojenje sodišču prve stopnje. Hoški župan Marko Soršak je na seji dejal, da morajo razmisliti, ali so pripravljeni znova odpreti vse postopke, saj bo to nekaj stalo tako občino kot Obrehta.

seja hoče

Tako so na včerajšnji 15. redni seji Občine Hoče -Slivnica sprejeli sklep, da se bo občina z Obrehtom skušala dogovoriti, da vsak krije svoje stroške pravdnega postopka brez kakršnihkoli obresti in plačila odškodnin. Strinjali so se, da gre za ekonomično in primernejšo rešitev. Na seji pa je bilo slišati, da četudi tožbo dobijo, nimajo kaj izterjati.

Na seji je spregovoril tudi Obreht, ki je predlagal, da se sprejme obojestranska zaveda, da druga do druge (on in občina) ne bosta uveljavljali kakršnihkoli postopkov tako sodnih kot izvensodnih.

Spomnimo. Obreht je leta 2006 ob koncu županskega mandata s konzorcijem avstrijskih partnerjev podpisal kooperacijsko pogodbo za gradnjo Logističnega centra Oreh, v njej pa je bila predvidena kazen v višini 300.000 evrov, če občina v pol leta od podpisa ne bi odobrila okvirnega načrta in če skladno s tem ne bi bil sprejet državni lokacijski načrt.

Anton Obreht
Anton Obreht

Ker se je to res zgodilo, je konzorcij prek dunajskega mednarodnega arbitražnega centra zahteval odškodnino, ki je skupaj s stroški znašala 488.228 evrov. Občina je odškodnino plačala in nato povrnitev tega denarja terjala od Obrehta. Slednji je vztrajal, da se je avstrijskemu konzorciju plačala odškodnina izključno zaradi pasivnosti novega župana Jožeta Merkuša, ki naj ne bi več želel sodelovati z investitorji in nadaljevati s projektom logističnega centra.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.