15:03, sob, 20. Apr

Hiška eksperimentov bo obiskala OŠ Vuzenica





Hiška eksperimentov potujoči center spodbujanja radovednosti, kritičnega razmišljanja in promocije raziskovanja ne počiva. Že to soboto, 6. aprila, se bo ustavila  Vuzenici, kjer bo učencem OŠ Vuzenica pokazala najrazličnejše eksperimente in zanimivosti. Hiška eksperimentov je sicer namenjena vse radovednim ljudem, ki znajo reči: “Tega ne vem, ampak bi se pa rada naučila.” 

Namenjena je vsem, ki skušajo iz sebe nekaj narediti in jim ni vseeno, kaj se okrog njih dogaja. Projekt sta omogočila glavna pokrovitelja – Lek, član skupine Sandoz d.d. ter Telekom Slovenije d.d.

Ko šola postane center neformalnega izobraževanja Hiška eksperimentov obiskuje formalne izobraževalne institucije po Sloveniji in jih
za en dan spremeni v center radovednosti in ustvarjalnosti. Namen Hiške eksperimentov je tudi v povezovanju v okviru lokalnih skupnosti. Posamezni obisk Hiške v nekem kraju namreč aktivira vodstvo institucije, ki gosti Hiško, da najde lokalne pokrovitelje dogodka. Za udeležence pomeni to dan sproščenega učenja, svobodne radovednosti, vztrajnega eksperimentiranja ter varnega okolja za napake in spodrsljaje. Usposobljeni tim Hiše eksperimentov v sodelovanju z lokalnim učiteljskim kadrom spodbuja dialog, vprašanja in iskanje odgovorov.

Obisk Hiške eksperimentov na OŠ Miklavž na Dravskem polju; FOTO: Hiška eksperimentov
Obisk Hiške eksperimentov na OŠ Miklavž na Dravskem polju;
FOTO: Hiška eksperimentov

»Ravnatelji na podeželskih šolah se vsakodnevno srečujemo z dejstvom, da otrokom zaradi oddaljenosti in s tem povezanimi stroški ne moremo ponuditi določenih dejavnosti. S ponudbo Hiške eksperimentov in z donatorji iz naše občine pa smo ravno to lahko premostili in Hiško eksperimentov pripeljali k nam v Vuzenico. Otroci bodo dobili edinstveno priložnost, da se v domačem kraju srečajo z igrivo znanostjo. Učenci že komaj čakajo, da bodo lahko eksperimentirali in sami poiskali odgovore na svoja vprašanja. Verjamem, da bo to eden tistih dni za naše učence in ostale občane, ki jim bo še dolgo ostal v spominu. S takimi dejavnostmi sledimo ciljem sodobnega pouka, navajamo učence na aktivno in ustvarjalno delo in povečujemo povezovanje šole s starši, gospodarstvom ter drugimi deležniki v lokalni skupnosti,« je povedala Mojca Hrastelj Brelih, ravnateljica OŠ Vuzenica.

Obisk Hiške eksperimentov na OŠ Miklavž na Dravskem polju; FOTO: Hiška eksperimentov
Obisk Hiške eksperimentov na OŠ Miklavž na Dravskem polju;
FOTO: Hiška eksperimentov

»Zagotavljamo, da je naš vsakokratni obisk unikaten, vedno kaj novega dodamo. Veseli me, da se tega dobro zavedajo izobraževalne institucije, ki nas zdaj že redno – vsako leto – povabijo, da jih obiščemo. Veseli me tudi, da so tudi pokrovitelji, ko obiščejo dogodek, ki so ga omogočili, navdušeni in zadovoljni. Marsikateri nam reče, da moramo naslednje leto spet priti v kraj,« je dejal Miha Kos, direktor Hiše eksperimentov.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.