10:28, pet, 29. Mar

Gostovanje zunaj EU še naprej drago razkošje





Tretje poletje zapored lahko državljani Evropske unije z mobilnim telefonom v drugi državi komuniciramo na pravzaprav enak način in z enakimi stroški kot doma. Nekaj manjših omejitev je ostalo le pri prenosu podatkov, a tudi ko zakupljeno količino presežemo, nas ne udari močno po žepu. Sploh če cene primerjamo z državami zunaj EU, kjer so stroški uporabe mobilnega telefona še naprej oderuški.

telefon

Zelo težko drugače označimo ogromne razlike v ceni v primerjavi z EU, ki se tudi letos niso niti malo zmanjšale. Takole čez prst boste za vsako minuto klica iz balkanskih držav plačali dva evra, iz Turčije, Egipta, Tunizije, ZDA in Kanade pa tudi blizu štiri evre. Eno samo poslano kratko sporočilo (SMS) lahko stane tudi 75 centov, pri čemer velja, da je treba toliko plačati za vsakih 140 znakov, lahko pa tudi manj, če uporabljamo, denimo, slovenske posebne znake (č, š, ž). Sodobni telefoni nas pri pisanju ne omejujejo. Do 560 znakov dolgo sporočilo pošljejo kot kratko sporočilo – a zanj plačamo kot za štiri sporočila, daljše pretvorijo v večpredstavno sporočilo (MMS), kar pomeni, da moramo k ceni prišteti še prenos podatkov.

Preden se lotimo pravega prenosa podatkov, je treba opozoriti, da zunaj EU plačujemo tudi za dohodne klice. In to ne malo – tudi več kot dva evra za vsako minuto pogovora! Leta 2019 to sicer težko zapišemo, pa vendar: če si ne želite nakopati (nepotrebnih) velikih stroškov, roke stran od mobilnega telefona, ko ste zunaj EU, Norveške, Islandije ali Liechtensteina (te tri države prav tako uporabljajo evro tarifo).

Če se vam že zgoraj opisane razlike zdijo noro velike, boste ob primerjavi cen za prenos podatkov zagotovo ostrmeli. Kot smo že omenili, imamo v državah EU na voljo precej veliko količino (večinoma sicer nekoliko manjšo kot doma, pa vendar), ki je odvisna predvsem od cene naročniškega paketa. A tudi tisti, ki to količino presežejo ali plačujejo po porabljeni količini, se v EU skoraj ne smejo bati velikih stroškov. Za vsak preneseni megabajt bodo odšteli zgolj 0,0054 evra, 1 GB (1024 MB) pa v EU stane 6,1 evra.

Pogled na cene prenosa podatkov v izbranih državah zunaj EU je povsem nekaj drugega. Skoraj v vseh državah in pri vseh operaterjih je cena višja od petih evrov za 1 MB, kar pomeni najmanj 800-krat več kot v EU. Prenos podatkov vam lahko zaračunajo celo po ceni 12,29 evra za 1 MB oziroma več kot 2000-krat več kot v EU. Pomenljivo je, da se v zadnjih letih cena prenosa podatkov zunaj EU skoraj ni znižala, čeprav se je v tem času povečala uporaba pametnih telefonov in se je količina mobilnega prenosa podatkov v zadnjih dveh letih po vsem svetu potrojila. Teoretični ekonomski zakoni povpraševanja in ponudbe v svetu mobilnih omrežij več kot očitno ne delujejo.

Evropska komisija je operaterjem že pred leti zabičala, da morajo uporabnikom prekiniti prenos podatkov v tujini, ko strošek preseže 50 evrov brez DDV (za Slovenijo je znesek z DDV 61 evrov). A za ta denar boste lahko prenesli tudi manj kot 5 MB podatkov, kar je, denimo, velikost ene fotografije, posnete s sodobnim telefonom. Zunaj EU zato velja: izključite prenos podatkov in preverite, ali ste ga res izključili!

Tako visoke cene niso samo nepotrebna stroškovna past za nič hudega sluteče uporabnike, pač pa zahtevajo tudi drugačno povezovanje v omrežje. Telefonske klice je najbolje opraviti prek Skypa ali podobne aplikacije za spletno telefoniranje, a seveda ne s podatkovno povezavo prek mobilnega omrežja. V tem primeru se je nujno povezati v enega od brezžičnih omrežij Wi-Fi, pri čemer se moramo najprej prepričati, da gre za zaupanja vredno omrežje (denimo hotelsko, letališko ali podobno). Odsvetujemo povezavo v odprta omrežja, saj to pomeni, da so odprta tudi za nepridiprave.

Operaterjem težave uporabnikov očitno niso kaj dosti mar, saj bi si drugače bolj aktivno prizadevali za zmanjševanje stroškov gostovanja. Nekaj pozitivnih premikov je sicer mogoče opaziti predvsem na območju Balkana, kjer države, ki niso v EU, zmanjšujejo stroške gostovanja, a za zdaj le med seboj, po letu 2021 naj bi bili tega deležni tudi državljani EU. V vmesnem času bi lahko operaterji vendarle premislili tudi o znižanju cen gostovanja v drugih državah, še zlasti za prenos podatkov, kjer so razlike najbolj absurdne. Žal v tržnem gospodarstvu kaj dosti več od pozivov k zmernejšim cenam niti ne moremo narediti, prav tako je težko pričakovati, da bomo doživeli globalno regulacijo cen gostovanja. V igri je preveč (lahko zasluženega) denarja.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.