07:40, pet, 19. Apr

Generalni sekretar ZN opozoril na grozljiv porast nasilja v družini





Generalni sekretar ZN Antonio Guterres, ki je v času pandemije novega koronavirusa pozval h koncu oboroženih spopadov, je v nedeljo opozoril na grozljiv porast nasilja v družini. Vlade po vsem svetu je pozval, naj med pandemijo okrepijo prizadevanja za preprečevanje nasilja nad ženskami.

Vir: pexels.com

“Za številne ženske in dekleta največja grožnja preži tam, kjer bi se morale počutiti najbolj varne – v njihovih lastnih domovih. Zaradi tega naslavljam nov poziv za mir na domu in vseh domovih po svetu,” je v video nagovoru dejal Guterres, ki je 23. marca pozval h koncu vseh spopadov po svetu.

Kot je opozoril, je v zadnjih tednih ob povečevanju gospodarskih in socialnih pritiskov ter strahu grozljivo poraslo nasilje v družini. V nekaterih državah se je število klicev žensk na pomoč podvojilo, je dejal Guterres. Zdravstveni delavci in policisti se ubadajo s pandemijo, lokalne skupine za podporo nimajo sredstev, nekatera zavetišča pa so se zaradi pandemije zaprla.

“Vse vlade pozivam, naj bo preprečevanje in odgovor na nasilje nad ženskami ključni del nacionalnih odgovorov na pandemijo covid-19,” je sporočil Guterres.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.