02:55, čet, 25. Apr

FOTO: V UKC Maribor gostili predsednico Nacionalnega sveta Švicarske konfederacije





V torek, 21. 5. 2019 so v UKC Maribor gostili predsednico Nacionalnega sveta Švicarske konfederacije, veleposlanika Švice v RS, predsednika Državnega zbora Republike Slovenije in druge visoke goste, ki so jih sprejeli na Oddelku za onkologijo.

Ogled linearnega pospeševalnika, vir: UKC Maribor
Ogled linearnega pospeševalnika, vir: UKC Maribor

Uvodnemu pogovoru za okroglo mizo je sledil skupni ogled Oddelka za onkologijo, med drugim tudi linearnih pospeševalnikov v Enoti za radioterapijo, ki sta bila nabavljena v okviru Švicarskega prispevka. Gostje so se prav tako spoznali in pogovorili z zdravstvenim in tehničnim osebjem oddelka. “Obisk je zame zelo pomemben, saj sem želela videti, kako služi uporaba linearnih pospeševalnikov, ki jih je švicarska vlada s plačilom tretjinskega delaža, omogočila Univerzitetnemu kliničnemu centru Maribor oziroma Onkološkemu oddelku. Zelo sem vesela napredka in sodelovanja med švicarsko ter slovensko oziroma mariborsko bolnišnico. S sodelovanjem bomo seveda nadaljevali, predvsem na področju izobraževanja zdravnikov in ostalega zdravstvenega osebja,” je ob obisku dejala Marina Carrobio Guscetti, predsednica Nacionalnega sveta Švicarske konfederacije.

Marina Carobbio Guscetti s predstavniki UKC Maribor in predsednikom Državnega zbora vir: UKC Maribor

“Švicarska federacija je pomembno prispevala k nastanku Onokološkega oddelka za katerega si želimo, da bi se razvil v Onkološki inštitut. Tretjina finančnega deleža, ki ga je prispevala Švicarska federacija je pripomogla k temu, da je zdravljenje za onkološke bolnike v severovzhodni Sloveniji, postalo bolj prijazno, saj se jim ni potrebno voziti v Ljubljano, kar je seveda precejšnja obremenitev za takšne bolnike. Druga stvar, ki je zelo pomembna, pa je dejstvo, da vsi bolniki zaradi oddaljenosti niso imeli enakovrednega oziroma enakopravnega dostopa do sodobnih metod zdravljenja. In vse to, zdaj severovzhodna Slovenija, zaradi darila v višini skoraj 6 milijonov evrov Švicarske federacije, ima. Oddelek sicer še ne dela s polno obremenitvijo, saj čakamo nove specializante, vendar bomo to počasi uresničili,” je ob obisku dejal direktor UKC Maribor, Vojko Flis.

Vir: UKC Maribor

Namen obiska je bil, da si Švicarska federacija ogleda, kako so v UKC Maribor njihovo darilo dodatno oplemenitili. “Pomembno je, da to sodelovanje nadaljujemo. Nadaljujemo ga že na strokovnem področju, želimo pa si seveda, da bi se sedanji onkološki oddelek dogradil, kar bi omogočalo bolnikom v severovzhodni Sloveniji zdravljenje celotnega razpona rakavih bolezni, kar doslej še ne počnemo,” je še dodal Flis.
Nad obiskom predsednice Švicarske konfederacije je bil navdušen tudi predsednik Državnega zbora, Dejan Židan. “Predsedniki konfederacije zelo redko obiščejo tujino. Potrebno je povedati, da je sodelovanje med Švico in Slovenijo izrazito intenzivno, lani smo na področju gospodarskega sodelovanja presegli 2 milijardi od katerih je 1,5 milijarde blagovne izmenjave in pol milijarde storitev. Izmenjava je izenačena, kar si vedno želimo. Švica pa preko svojega kohezijskega fonda podpira tudi nekatere projekte v Sloveniji med katerimi je prav gotovo največji, izgradnja onkološkega oddelka v UKC Maribor, kjer sedaj že dela več kot 60 ljudi,” je ob obisku dejal Židan.

Vir: UKC Maribor

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.