20:01, sre, 24. Apr

FOTO: V spomin na Pekrske dogodke slavnostno zasadili vrtnice





V počastitev pekrskih dogodkov, spominskega dne MO Maribor, je Turistično društvo Pekre danes, 23. maja 2020, ob 11. uri izvedlo svečano zasaditev vrtnic ob spomenikih pri Izobraževalnem centru Pekre.

Občinske slovesnosti v počastitev pekrskih dogodkov pa letos zaradi koronavirusa in ukrepov ki trenutno veljajo ne bo.

Prav tako letos ne bo organiziranega pohoda, se ga bodo pa verjetno posamezni pohodniki udeležili po lastni volji. Na občini so se odločili dopoldne dogodek obeležiti s simbolično zasaditvijo vrtnic, ki jo bo ob spomenikih pri izobraževalnem centru izvedlo Turistično društvo Pekre.

Spominska soba izobraževalnega centra bo danes med 10. in 15. uro odprta za obiskovalce, ki bodo ob obisku prejeli spominsko majico.

Jugoslovanska armada je 23. maja 1991 obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah, kjer so se usposabljali slovenski vojaški naborniki. Pripadniki teritorialne obrambe so se uprli, v bran samostojnosti nove države pa so se postavili tudi številni civilisti z mirnimi protesti. Dan pozneje je pod oklepnikom JLA umrla prva žrtev slovenske samostojnosti, Josef Simčik iz Miklavža pri Mariboru.

Ob 23. maju so spominski dnevi Mestne občine Maribor še 29. april, ko je bila leta 1941 izvedena prva oborožena akcija mariborskih domoljubov v Volkmerjevem prehodu, 4. september, ko je leta 1859 škof Anton Martin Slomšek prenesel v Maribor sedež škofije, in 23. november, ko je leta 1918 general Rudolf Maister osvobodil Maribor.

Slavnostne zasaditve vrtnice se je udeležil tudi župan MO Maribor Saša Arsenovič, ki bo zasadil vrtnico in nagovoril zbrane: “Ne bi bilo Pekrskih dogodkov, če ne bi bilo najprej 1919, lani smo praznovali obletnico Maistrovih dogodkov in v resnici postavitev meje tja kjer je tudi na srečo še danes. Kasneje pa končno leta 91 dolgoletni sen Slovenije, samostojna država.”

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.