13:40, čet, 25. Apr

FOTO: V Selnici ob Dravi in v Hočah blagoslovili konje





Ob današnjem godu sv. Štefana, izročilnega zavetnika konj, ki ga kristjani slavijo kot prvega mučenca, so v Selnici ob Dravi in v Zg. Hočah priredili tradicionalni blagoslovov konj.

Blagoslov konj v Selnici ob Dravi
Blagoslov konj v Selnici ob Dravi

Ta običaj ohranjajo na Spodnjem Slemenu, pri Čebelkotu kot pravijo domačini. Člani Turističnega društva Selnica ob Dravi so ga letos organizirali šesto leto zapored.

To tradicijo ohranjajo tudi na kmetiji Domadenik v KS Reka – Pohorje v Hočah. Tudi danes so se tam zbrali številni krajani in počastili god. Sv. Štefana. Jahačem se zdi pomembno, da duhovnik blagoslovi njihove ljubljence.

Kot poroča STA je Sv. Štefan bil jeruzalemski diakon, ki so ga zaradi oznanjanja krščanske vere obsodili na smrt s kamenjanjem, za zavetnika konj in živine na splošno pa so ga v srednji in severni Evropi razglasili, ker je nadomestil neko pogansko božanstvo, ki je indoevropskim ljudstvom varovalo konje ter živino.

Blagoslov konj v na kmetiji Domadenik v Hočah
Blagoslov konj v na kmetiji Domadenik v Hočah

Po legendi naj bi sv. Štefan z znamenjem križa ukrotil divjega konja, s čimer je, kot je v Prazničnem letu Slovencev zapisal etnolog Niko Kuret, v očeh ljudstva prevzel zavezništvo nad konji. Blagoslov konj ob njegovem godovanju prvič omenja nek rokopis iz Triera v Nemčiji iz 10. stoletja, na slovenskih tleh pa je o tem obredu v Nevljah pri Kamniku in na Kranjskem prvi poročal polihistor Janez Vajkard Valvasor, poroča STA.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.