16:57, sob, 20. Apr

FOTO: V Destrniku 9. rez potomke najstarejše trte na svetu





Včeraj so v Destrniku opravili 9. rez potomke najstarejše trte na svetu, ki raste ob tamkajšnji viničariji. Predsednik društva in skrbnik trte Ivan Hauptman je nagovoril prisotne, rez pa so opravili lastnik potomke, župan Franc Pukšič, Ivan Hauptman in predsednik Društva vinogradnikov in sadjarjev Osrednje slovenske gorice, Andrej Rebernišek.

Cepiči potomke najstarejše trte na svetu
Cepiči potomke najstarejše trte na svetu

Lastnik in skrbnik trte sta zaželela vsem prisotnim, da bi trta dobro obrodila ter da bi ostala v dobri kondiciji in v ponos kraju, saj lepo dopolnjuje viničarijo. Modro kavčino ali žametno črnino so posadili 29. marca 2010, ko jo je občini takrat daroval nekdanji mariborski župan Franc Kangler. Takrat je občino vodil Franc Pukšič, ki jo po nekajletni odsotnosti vodi ponovno.
Destrniška potomka se je v devetih letih dobro utrdila, čeprav so ji nepridipravi večkrat povzročili nekaj poškodb, prizanesla pa ji ni niti narava z nepričakovanimi pozebami, vendar je potomka zmeraj preživela.
“Na začetku sem čutil nekaj nervoze, zaradi velike odgovornosti, danes pa se s potomko že dobro poznava in nimam več nikakršnih težav. Jo pa seveda redno spremljam in negujem, čeprav ni zahtevna in ne potrebuje posebne nege. Je zelo trdoživa,” je ob rezu dejal skrbnik potomke Ivan Hauptman.

Skrbik potomke najstarejše trte na svetu, Ivan Hauptman
Skrbik potomke najstarejše trte na svetu, Ivan Hauptman

Da so zelo ponosni na potomko je povedal predsednik Društva vinogradnikov in sadjarjev Osrednje slovenske gorice, Andrej Rebernišek in dodal, da se premalokrat zavedamo dejstva, da imamo najstarejšo trto na svetu. “S tem se resnično premalokrat pohvalimo, sploh v tujini, čeprav opažam, da zadnja leta naš ponos pozna vedno več ljudi,” je še dodal. Prav tako je opozoril na dejstvo, da se podnebje izjemno spreminja, kar vpliva tudi na trto, saj je na 9. rezu, ki se je zgodil 8. marca, bila trta že v soku, kar je za ta čas prehitro. “Upamo, da ne bo prišlo v prihodnosti do pozebe, ki bi lahko trto popolnoma oslabila in bi bil letošnji pridelek pod velikim vprašajem,” je še opozoril Rebernišek.

Andrej Rebernišek pri ogledu cepiča potomke
Andrej Rebernišek pri ogledu cepiča potomke

Župan Pukšič pa je prepričan, da bodo s potomko najstarejše trte lahko gradili turistično zgodbo, ki je povezana s celotnim krajem. “Sedemdeset cepičev iz prejšnjega reza smo skrbno hranili, da jih bomo lahko posadili pod občinsko zgradbo in tako dobili več pridelka kot dosedaj, kar na bo omogočalo pripravo protokolarnih daril povezanih s potomko najstarejše trte na svetu,” je še povedal Pukšič.

župan Občine Destrnik, Franc Pukšič
župan Občine Destrnik, Franc Pukšič

Trta je namreč zgolj ena od zanimivosti kraja in dokaz, da je trdna destrniška prst rodovitna, ljudje pa delovni in marljivi. Župan je tako prepričan, da tudi potomka najstarejše trte pritegne turiste, da si jo pridejo ogledat, hkrati pa občudujejo lepote kraja v osrčju Slovenskih goric.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.