04:17, sob, 20. Apr

FOTO: Študentje častili pol litra krvi





V organizaciji Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) se je včeraj začela študentska krvodajalska akcija, ki bo potekala cel oktober. Akcija bo potekala v več krajih po Sloveniji preko sodelovanj s študentskimi organizacijami univerz, študentskih klubov in Zveze ŠKIS.

V Sloveniji vsak delovni dan potrebujemo od 300 do 350 krvodajalcev, da zadostimo potrebam zdravstva po krvi. Kri zdravega človeka je tako nenadomestljivo zdravilo in izredno dragoceno darilo. Kri pa ima tudi svoj rok trajanja, prav tako se spreminjajo potrebe, zato želi Ker pa ima ta tekočina določen rok trajanja in tudi potrebe po krvi se hitro spreminjajo, želi ŠOS v bazo krvodajalcev povabiti čim več študentov in že med mladimi odraslimi spodbuditi zavedanje o nujnosti pomoči sočloveku. Prav zato je včeraj Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM) v prostorih Štuka organizirala krvodajalsko akcijo “Častim pol litra krvi”.

Študentska krvodajalska akcija na Štuku
Študentska krvodajalska akcija na Štuku

Študenti tako vsakoletno izvedejo dve tradicionalni krvodajalski akciji (spomladi in jeseni). Tokratna jesenska študentska krvodajalska akcija bo potekala skozi celoten oktober, kri pa bo možno darovati v različnih krajih po Sloveniji, v organizaciji študentskih organizacij univerz, številnih študentskih klubov in Zveze študentskih klubov Slovenije. V Mariboru se je pol litra krvi “častilo” včeraj, 8. oktober, med 9:00 in 14:00 na ŠTUK-u ter danes med 8:00 in 14:00 v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, na oddelku za transfuzijo.

Darovanje krvi je oblika prostovoljstva
Darovanje krvi je oblika prostovoljstva

Metod Dolinšek, sekretar Rdečega križa Maribor takšne akcije pozdravlja, saj pravi, da so se starejši darovalci krvi tega navadili še v prejšnjem sistemu, kjer je bila ta solidarnost oziroma prostovoljna dejavnost veliko bolj negovana kot danes. “Zato se danes srečujemo z manjšo udeležbo mladih pri krvodajalskih akcijah, zato so takšni dogodki kot je današnji, ključni, da mladino spet navadimo na prostovoljstvo in solidarnost,” je včeraj na Štuku povedal Dolinšek in dodal, da smo v Sloveniji zaenkrat še samozadostni, kar se tiče preskrbe s krvijo, vendar se že kažejo izzivi v dveh smereh. “Eno je staranje populacije, saj nad 65-im letom starosti prostovoljci več ne morejo darovati krvi, na drugi strani pa plačljiva storitev v sosednji Avstriji, ki se je udeležuje vedno več Slovencev,” zaključi Dolinšek.

Biserka Dvoršič, specializantka na Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor pa je povedala, da so potrebe približno 500 enot na teden, saj UKC Maribor zagotavlja kri tudi za Murskosoboško in Ptujsko bolnišnico.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.