22:20, čet, 28. Mar

FOTO: Ob mariborskem Glavnem mostu bodo postavili novo brv





Poleg Glavnega mosta v Mariboru bodo postavili novo brv čez reko Dravo.

FOTO: Mestna občina Maribor

Zanjo so na občini pred dnevi pridobili pravnomočno gradbeno dovoljenje, zdaj pa bodo stekli nadaljnji postopki. Če ne bo zapletov, bodo z gradnjo začeli prihodnje leto.

Projekt izgradnje dodatnega mostu za pešce in kolesarje na mestu, kjer je nekoč stal stari leseni dravski most, je bil na mizi že pred desetimi leti, ko je mesto pripravljajo številne infrastrukturne projekte za Evropsko prestolnico kulture (EPK) 2012. Tako kot večina teh projektov je tudi ta ostal neuresničen, saj občina zanj ni uspela zbrati denarja.

Prejšnji župan Andrej Fištravec je projekt tudi uradno ustavil, ekipa zdajšnjega župana Saše Arsenoviča pa ga je znova vzela iz predala. Območje ob Dravi želi namreč celovito urediti, sem pa sodi poleg nove brvi še obnova Lenta in izgradnja športno-rekreativnega obroča od Mariborskega otoka do Malečniškega mostu.

Nova brv bo postavljena po načrtih španske arhitekturne pisarne Burgos & Garrido Arquitectos, ki je bila kot najboljša rešitev izbrana na natečaju leta 2010. Skupna vrednost projekta je v dokumentu novelacije investicijskega programa ocenjena na okoli 3,5 milijona evrov. To vključuje projektiranje, vso dokumentacijo, izvedbo del in nadzor, so za STA pojasnili na občini.

Projekt so prijavili na razpis za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev iz Kohezijskega sklada, preko mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN). “Projekt je bil v prvi fazi prijave potrjen in uvrščen na seznam izbranih operacij, po zaključku druge faze pa bo služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki je organ upravljanja za evropske strukturne sklade in Kohezijski sklad, izdala končno odločitev o uspešnosti vloge in višini prejetih nepovratnih sredstev,” napovedujejo.

Objavo javnega naročila za izbiro izvajalca del načrtujejo za konec letošnjega leta. “Sam začetek gradnje nove brvi je odvisen od uspešnosti na razpisu za pridobitev nepovratnih sredstev iz Kohezijskega sklada in uspešnosti javnega naročila. V kolikor bodo vsi postopki uspešno zaključeni, bomo z gradnjo nove brvi lahko pričeli že v letu 2021,” pravijo na občini.

Nova brv, dolga dobrih 130 metrov, bo po prepričanju vodstva občine pripomogla k oživljanju obeh nabrežij reke v Mariboru. Na levi strani je Lent in staro mestno jedro, na drugi strani pa medicinska fakulteta in klinični center. Nova konstrukcija bo podobna nekoliko višje ležeči Studenški brvi, ki je bila zgrajena leta 2008.

Nova brv bo umeščena na mesto, kjer je do prve polovice 20. stoletja stal lesen most, preko katerega je potekala pomembna prometna pot. Za razliko od Glavnega oziroma Starega mosta, ki je višji, bo ta nižja, bližje reki. Tako se pešcem in kolesarjem ne bo več treba vzpeti, če bodo želeli prečkati reko.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.