17:12, pet, 19. Apr

FOTO: Novoletni skok v mrzlo reko Dravo





V Vurberku, na obrežju reke Drave, kjer sicer poleti poteka tekmovanje Dupleške mornarice, je na novega leta dan društvo “Ohranimo naravo čisto” pripravilo drugi novoletni skok v Dravo. V mrzlo reko, ki je imela le borih 3,5 stopinj C, je zaporedoma skočilo in zaplavalo kar 18 plavalcev in plavalk.

Novoletni skok v reko Dravo v Vurberku. Foto: Maša Virant
Novoletni skok v reko Dravo v Vurberku. Foto: bralka Maša Virant

Novoletni skok v Dravo so tokrat organizirali drugič, plavalce in plavalke pa je prišlo bodriti več kot 200 ljudi. Med 18 najbolj pogumnimi, ki so se zagnali v mrzlo reko pod budnimi očmi reševalcev, so bile tudi štiri ženske. Da ne bi zaostajali in bili del dogajanja, se je skoka udeležila tudi naša ekipa. Po prijavi in pripravah na nizko temperaturo vode so tako prav prišli tudi nasveti izkušenih plavalcev. “Najprej se dobro ohladi in v vodi naj te ne grabi panika,” je bil eden od nasvetov, ki mu je sledil že drugi: “Mrzlo je, stisnilo te bo, od mraza te lahko tudi zaboli. Če ti bo čez nekaj trenutkov začelo stiskati pljuča, čim bolj mirno dihaj naprej.”

Novoletni skok v reko Dravo v Vurberku. Foto: Maša Virant
Novoletni skok v reko Dravo v Vurberku. Foto: bralka Maša Virant

Posebej skrben je bil tudi reševalec, ki je vsakega plavalca in plavalko pospremil na začetno točko vstopa v Dravo, nato pa budno hodil ob robu obale, kjer smo plavalci in plavalke plavali. “Pazi, mirno v vodo, ni treba močiti glave, pazi na ušesa,” je povedal in dodal, da naj plavamo ob obrežju, ne pa na sredino reke. Kljub pogumu, ki smo ga imeli, in kljub adrenalinu, ki je pognal kri po žilah, je bilo vendarle treba upoštevati, da ima reka svoje pasti in da lahko koga zgrabi krč. A za drzne plavalce in plavalke z močno voljo je bil včeraj odličen dan.

Zakaj zaplavati v hladni reki?

Društvo “Ohranimo naravo čisto” je že v vabilo na družbenih omrežjih zapisalo: “Odločitev tistih, ki bodo 1. 1. 2020 zaplavali v dokaj hladni reki Dravi, zahteva kar precej močne volje in poguma. Za večino ljudi to početje ni najbolj prijetno oziroma je to nekaj, kar je morda zanje celo praktično neizvedljivo. A ko premagate sami sebe, je občutek zares neverjeten.”
In prvi dan v letu je bil res ravno pravšnji, da se simbolično pusti slabe stvari iz leta 2019 za sabo in “občuti zdravilno moč mrzle vode, ki ima pozitiven vpliv na našo psihično moč oziroma duševno zdravje, fizično zdravje in počutje,” kot so še zapisali v vabilu.

Novoletni skok v reko Dravo v Vurberku. Foto: Maša Virant
Novoletni skok v reko Dravo v Vurberku. Foto: bralka Maša Virant

Novoletni skok v Dravo dobrodelno obarvan

Na dogodku so tudi zbirali sredstva za skupinsko pustno masko otrok vrtcev in šol občine Duplek v letu 2020. Del zbranih donacij pa bodo namenili tudi novim posaditvam dreves v naseljih občine Duplek, kar je ena od prednostih nalog omenjenega društva.

Plavalci po plavanju v Dravi zadovoljni

In kako je bilo po tem, ko so prišli iz mrzle vode? Vsi so bili zadovoljni, nasmejani in pripravljeni naslednje leto ponoviti izkušnjo. Večinoma so bili posamezniki in posameznice, ki preskusili svojo voljo in dokazali pogum. Med njimi je bil tudi Peter iz Avstrije, ki je povedal, da je bil presenečen, da je prišlo navijati in gledati toliko ljudi. Grga iz Maribora, ki je prišel skupaj z nekaj člani društva Maistri Marpurgi, ki so prav tako zaplavali v mrzli Dravi, si je želel preplavati kar na drugi stran Drave in nazaj, pa si je le premislil in vrnil na pravo stran. Z organizacijo so bili zadovoljni vsi. S skokom in plavanjem pa tudi naša ekipa, konec koncev je tudi nekaj veljal vzklik navdušenja novinarke, ko je prišla spet na suho: “Šeee, drugo leto spet!”  Tako da – drugo leto ponovimo.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.