23:30, tor, 23. Apr

FOTO: Na Ptuju množica pospremila 60. mednarodno povorko





Bogato dogajanje na 11-dnevnem. ptujskem Kurentovanju je doseglo vrhunec z Mednarodno karnevalsko povorko, ki si jo je ogledalo rekordno število obiskovalcev, zabava pa se je nadaljevala na prenovljeni Kurentovi tržnici.

FOTO: M. Pigac (MP Produkcija)
FOTO: M. Pigac (MP Produkcija)

Napovedi, da bo peti letni čas v najstarejšem slovenskem mestu letos še posebno razigran in pisan so se uresničile tudi danes. Nekaj je k temu prispevalo že skoraj pomladno vreme, malo dejstvo, da je Ptuj letos tudi uradna evropska prestolnica karnevalov, največ pa žlahtni jubilej, ki ga letos slavi naš osrednji zimski kulturno-etnografski festival, ki se odvija tudi pod patronatom UNESCA.

Z današnjo mednarodno festivalsko povorko je Ptuj še enkrat več dokazal, da si zasluži biti v samem vrhu svetovnih in etnografskih doživetij. Tudi tokrat so bili osrednje pozornosti deležni kurenti in drugi slikoviti pustni liki s Ptuja in okoliških krajev, kjer mnoga društva vedno znova dokazujejo, da so te šege in običaji še kako živ in pomemben del lokalne identitete, številni sodelujoči otroci in mladi pa vlivajo upanje, da se bo ta bogata tradicija nadaljevala tudi v prihajajočih desetletjih.

Nedeljska povorka je bila v primerjavi s prvo, slikovitim prikazom slovenske in mednarodne pustne etnografije, nekoliko bolj sproščena, saj so se tradicionalnim maskam pridružili tudi modernejše pustne maske, prijetno vzdušje in vreme pa sta na Ptuj privabila tudi mnoge znane obraze iz kulturnega, družbenega in poslovnega sveta ter kak ducat vinskih kraljic.

FOTO: M. Pigac (MP Produkcija)
FOTO: M. Pigac (MP Produkcija)

Potem, ko mu je sprejem kurentov v Državnem zboru preprečila bolezen, je Ptuj obiskal tudi častni pokrovitelj 60. Kurentovanja, predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, mag. Dejan Židan, županja Nuška Gajšek pa mu je ob tem podarila sliko Jerneja Forbicija z motivom Kurenta.

60. Kurentovanje bo danes v znamenju jubilejne 10. povorke otrok iz vrtcev, v torek pa bo na Ptuju spet poseben dan s celodnevnim rajanjem in večernim pokopom Pusta.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.