12:55, pet, 29. Mar

FOTO: Mariborska sortirnica, po novem Center za pripravo sekundarnih surovin, obratuje





Z včerajšnjo slovesnostjo so Sortirnico, ki je sedaj preimenovana v Center za pripravo sekundarnih surovin, uradno predali v enoletno poskusno obratovanje. Slavnostni govornik, župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec, je investicijo označil z besedami “zgodba o uspehu.”

Pred približno letom dni so slavili postavitev temeljnega kamna za sortirnico odpadkov, včeraj popoldne slovesno odprtje. Center za pripravo sekundarnih surovin je gradilo podjetje Kostak. Kot smo slišali na otvoritvi ima Maribor najsodobnejši tovrstni center v Sloveniji in širši evropski regiji. Podobna sta samo še dva na svetu – eden na Norveškem in eden na Cipru. Snaga Maribor je za projekt plačala približno 12,5 milijonov evrov. Z več kot 150 stroji in drugimi elementi se center razprostira na več kot 5.000 kvadratnih metrih površine, v enem letu pa bo lahko ena izmena delavcev obdelala približno 40.000 ton odpadkov.

sortirnica, snaga, center za pripravo sekundarnih surovin

Zgodba o  uspehu
Župan Fištravec na otvoritvi ni skrival ponosa, saj je Maribor “med prvimi, ki razvija to paradigmo znotraj lokalne skupnosti. Na tak način postajamo razvijalci idej in ne samo sledilci. To nam priznavajo v Bruslju, v Sloveniji, zgled po Mariboru si jemljejo tudi mesta in občine mariborskih pobratenih in partnerskih mest,« je poudaril župan. Center za pripravo sekundarnih surovin, ki Snago vodi na pot samostojnega izvajanja javne službe obdelave odpadkov, je poimenoval »zgodba o uspehu, je zgodba o prihodnosti mesta, regije in Slovenije, je zgodba, na katero smo lahko vsi ponosni.« Ponosni na največjo investicijo v zgodovini podjetja pa so tudi zaposleni.

Prva bojna linija
Na otvoritvi so dali glas zaposlenim, 260 delavcem Snage, ki jih je na odru s slavnostnim govorom zastopal receptor Dušan Mikerević – Miki. Mestnim odločevalcem se je zahvalil za zaupanje, za priložnost, da »naše delo dobi novo vrednost. Niste poskrbeli samo za razvoj mesta, poskrbeli ste tudi za pomemben občutek vrednosti, ki ste ga dali vsem, ki se dnevno posredno ali neposredno ukvarjamo z odpadki drugih.« V enoletnem poskusnem obratovanju bodo s pomočjo proizvajalca nastavljali stroje naprave in pripravili poročila, ki jih morajo priložiti vlogi za izdajo polnega uporabnega dovoljenja. Za tega bodo na Upravni enoti zaprosili v sredini prihodnjega leta, ko bo Center pričel dajati tudi napovedane finančne in okoljske učinke.

Položnice ostajajo nespremenjene
Izjemno natančno sortirani mešani komunalni in kosovni odpadki se po zaključenem potovanju v Centru za pripravo sekundarnih surovin ločijo v tri glavne skupine: frakcije, ki so primerne za reciklažo, lahko in težko frakcijo. Medtem ko pretežni del mešanih komunalnih odpadkov, ki jih pripeljemo v Center, potuje naprej v reciklažo, za predajo lahke frakcije plačamo prevzemniku, ki jo uporabi pri sežigu v toplarni, težka frakcija pa gre prav tako prevzemniku, ki poskrbi za obdelavo pred odlaganjem. Delež odpadkov, ki bo predan v reciklažo, se bo, v primerjavi s trenutnim sistemom, bistveno povečal, kar hkrati pomeni, da se bo zmanjšal delež odpadkov, namenjenih za sežig in odlaganje, ki sta cenovno draga procesa ravnanja z odpadki. Hkrati pa bo cena obdelave 1 tone mešanih komunalnih odpadkov, za katero danes podizvajalcu plačujemo 150 €, padla na 95 €.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.