10:07, pet, 29. Mar

FOTO in VIDEO: V Destrniku bo Park prostoživečih živali navduševal vse generacije





V Občini Destrnik se nahaja park prostoživečih živali. Iz začetnega ljubiteljstva, ki traja že 20 let, sedaj Aleksander Horvat, nosilec projekta, sodeluje z najrazličnejšimi specialnimi rejci in živalskimi parki – vrtovi po Evropi. Je tudi član Društva gojiteljev malih živali v Sloveniji in Avstriji. Glavni razlog za izvedbo projekta Park prostoživečih živali je predstaviti park in odprtje slednje javnosti. Park bo uradno otvoritev doživel prihodnje leto.

Glavna dejavnost parka je tudi skrb za reprodukcijo ogroženih vrst in posredovanja podmladka ogroženih vrst po Evropi in širše. Park ima vzpostavljen sistem kontroliranega valjenja sploh pri zelo ogroženih vrstah, ki jih je na svetu le še par 100 primerkov.

Park bo ponujal zanimivosti za ciljne skupine družine z otroki, šolarje, dijake in študente ter osebe s posebnimi potrebami, ter bo ponujal višji nivo znanja, za znanja željne obiskovalce. Ponujal bo tudi razne gozdne in druge naravne poti, ki bodo omogočale obiskovalcem sproščujoč sprehod skozi par, kjer bodo lahko živali občudovali iz neposredne bližine. Razlaga Mojca Metličar, strokovna vodja LAS – bogastvo podeželja

Z izvedbo obeh projektov se namerava doseči naslednje:

– skrbeti za ohranjanje določenih živalskih vrst;
– predstavitev pomena ohranitve ogroženih vrst širši javnosti;
– vzpostavitev parka in odprtje slednjega za obiskovalce.

Obiskovalcem bodo nudili široko paleto različnih dejavnosti, ki so namenjene vsem starostnim skupinam in bodo temu primerno podprte s spremljajočimi aktivnostmi:

• gozdni park, močvirski park, botanični park, vodni park, kmečki del,
• živali (ogled in predstavitev);

Park prostoživečih živali bo imel vrsto pozitivnih učinkov tudi na razvoj občine in postavitev Destrnika na zemljevid Slovenije in širše, tudi izven meja države, razlaga župan Občine Destrnik, Franc Pukšič.

Dolgoročno snovalci Parka prostoživečih živali načrtujejo taborjenje za otroke z drevesno hišico, opazovanje in poslušanje živali ponoči, igrala in animacije za otroke, gnezdo inkubator, kjer bo obiskovalec opazoval v živo valjenje ptic in plazilcev, različna izobraževanja s področja narave. Projekt je namenjen družinam z otroki, šoloobveznim otrokom, dijakom, študentom ter osebam s posebnimi potrebami. Medtem pa bo študentom namenjen poudarek praktičnega izobraževanja pri živalskih in rastlinskih, prav tako ogroženih vrstah.

Želja Aleksandra Horvata, vodje Parka prostoživečih živali je, da bi se ljudi, sploh otroke osvestilo o tem, kako pomembno je ohranjanje ogroženih vrst živali.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.