03:21, pet, 19. Apr

FOTO in VIDEO: Slavnostna rez potomke stare trte na ptujskem grajskem dvorišču





Danes so na dvorišču ptujskega gradu opravili rez potomke stare trte. Ob tej priložnosti so predstavili tudi nov letnik vina Civis iz mestnega vinograda in podelili cepljenke potomke stare trte – modre kavčine, z listino izvirnosti.

Cepljenko je prejela tudi 7. ptujska vinska kraljica, Eva Gašperšič, ki je opozorila na vremenske neprilike, ki lahko ogrozijo letošnjo letino.

Ptujska “stara gospa”, kot jo je imenoval mestni viničar Andrej Rebernišek, je sicer v dobri kondiciji in se na grajskem dvorišču odlično počuti. Ob tej priložnosti so predstavili tudi nov letnik vina CIVIS iz mestnega vinograda.

Cepljenke so prejeli še Franc Brenčič, kletar Društva vinogradnikov in sadjarjev Osrednje Slovenske gorice in Društvo vinogradnikov Mala Nedelja. Potomka najstarejše trte je dobila tudi novo gospodarico, županjo Mestne občine Ptuj, Nuško Gajšek. Pravi, da bodo vsekakor gradili tudi na turistični prepoznavnosti potomke najstarejše trte na svetu.

Županja je s simboličnim dejanjem, deljenjem kolača kruha med goste, sprejela nalogo gospodarice potomke stare trte in se tako na simboličen, tudi tradicionalen način zahvalila vsem prisotnim za prihod.

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.