01:42, pet, 29. Mar

FOTO in VIDEO: Slavnostna podelitev rektorskih insignij na Univerzi v Mariboru





Na mariborski univerzi so danes z inavguracijo rektorja Univerze v Mariboru prof.dr. Zdravka Kačiča in slavnostno predajo insignij obeležili Dan Univerze. Kačič je poudaril, da je za ustvarjalno delo ustanove potreben mir.

Naše delo na univerzi moramo razumeti kot poslanstvo, kot način življenja, ne kot poklic. Premalo nas je, da bi si lahko privoščili povprečje. Premalo nas je, da bi bili videni v povprečju,” je ob inavguraciji v svojem nagovoru dejal rektor Zdravko Kačič. Kačič prihaja s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, je pa deveti po vrsti, ki je nadel rektorske insignije.

“Naj bo morje mirno”

Slavnostni govornik na današnji slovesnosti je bil svetovalec predsednika Republike Slovenije akad.dr. Boštjan Žekš, ki je poudaril, da je pomembno kdo in kako vodi univerzo, zato da je inavguracija rektorja vedno pomemben dogodek. “Pri ustaljenih univerzah kot je mariborska, so glavni cilji že dogovorjeni in znani: kvalitetno raziskovalno delo, dobra pedagoška dejavnost, skrb za študente, dobre povezave z drugimi slovenskimi univerzami, itd. Važno pa je, kako se teži k tem ciljem,” je dejal Žekš. Rektorju je zaželel še “mirno morje in enakomeren ritem”.

Inavguracije so se sicer udeležili tudi predsednik Državnega zbora RS mag. Dejan Židan, predsednik Vrhovnega sodišča RS mag. Damijan Florjančič, predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti akad.dr. Tadej Bajd, župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec, 10 rektorjev in prorektorjev partnerskih univerz ter številni drugi gostje.

Elektrotehnik na mestu rektorja

Kačič je na Univerzi v Mariboru zaposlen od leta 1990, kot asistent na takratni Tehniški fakulteti, od leta 2003 pa kot redni profesor na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru. Od leta 2010 je predstojnik Inštituta za elektroniko in telekomunikacije, v obdobju med letoma 2011 in 2015 je bil prorektor Univerze v Mariboru za finančne zadeve. Njegova znanstvena bibliografija obsega več kot 650 bibliografskih enot, od tega 95 člankov objavljenih v znanstvenih revijah, 190 člankov v zbornikih znanstvenih konferenc, 10 poglavij v monografskih publikacijah, 44 končnih poročil o rezultatih raziskav. Je vodja raziskovalnega programa Napredne metode interakcij v telekomunikacijah in bil vodja več raziskovalnih projektov EU in projektov z industrijo.

Nova rektorska toga

Rektor je ob tej priložnosti dobil povsem novo akademsko togo, ki so jo prvič zasnovali na Fakulteti za strojništvo na oddelku tekstilstvo pod vodstvom prof. Jelke Grešak. oblikovalka pa je bila doc.dr. Sonja Šterman, medtem ko je prototip oblačila izdelal VB oblačilni inženiring iz Tešanovcev.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.